Drie jonge toneelschrijvers zijn genomineerd voor de ITs Ro Theater Award: Levi Olthof, Helena Hoogenkamp en Eva Jansen Manenschijn. De toneeltekst die zij als afstudeerwerk voor de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
 schreven wordt voor publiek gelezen tijdens het ITs Festival op donderdag 26 juni. De lezingen worden geregisseerd door Marcus Azzini (Toneelgroep Oostpool), Casper Vandeputte (Nationale Toneel) en Eric de Vroedt (Toneelgroep Amsterdam en Mightysociety).

De winnaar van de ITs Ro Theater Award wordt vrijdag 27 juni om 21.00 uur in het Compagnietheater bekendgemaakt tijdens de ITs Awards Show. De prijs bestaat uit een geldbedrag voor de ontwikkeling van een volgende toneeltekst en de mogelijkheid om die tekst met acteurs van het Ro Theater te presenteren voor publiek.

Op 26 juni om 13.00 uur zal de toneeltekst In de schaduw van de grote vogels van Levi Olthof worden gelezen door Gijs Naber, Marie Louise Stheins, Mariana Aparicio Torres en Romana Vrede, geregisseerd door Marcus Azzini. Om 15.00 uur wordt in regie van Casper Vandeputte de tekst Alle plaatsen waar ik naartoe wil bestaan niet van Helena Hoogenkamp 
gelezen door Naomi Velissariou, Teun Luijkx en Joost Bolt. On all fours van Eva Jansen Manenschijn 
wordt om 20.00 uur door Sylvia Poorta en Kees Hulst gelezen in regie van Eric de Vroedt. Alle lezingen vinden plaats in het Compagnietheater in Amsterdam.

Het ITs Festival presenteert deze lezingen in samenwerking met De Tekstsmederij. De selectie werd gemaakt door een jury bestaande uit Arthur Schmidt (directeur Buitenkunst en Uitgeverij Theaterboek), Liet Lenshoek (dramaturg Ro Theater) en Timen Jan Veenstra (toneelschrijver en medeoprichter De Tekstsmederij) uit de veertien afstudeerwerken van de studenten van de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De HKU presenteert tijdens het ITs Festival een fragment van alle veertien afstudeerstukken onder de noemer Pronkstukken.  

Het ITs Festival duurt nog tot 27 juni.

Foto: Helena Hoogenkamp