Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor leningen aan kunstenaars. Omdat het erom gaat kunstenaars ondernemender te maken is hiervoor samenwerking gezocht met de organisatie Cultuur-Ondernemen.

Vanaf april kunnen kunstenaars en kunstinstellingen een beroep doen op dit geld en zullen aanvragen door het AFK worden beoordeeld op inhoud en haalbaarheid. Als derde partner is de Triodos Bank bij het project betrokken. Zij zal samen met Cultuur-Ondernemen de kredietwaardigheid van de kunstenaars en -instellingen bewaken.

Volgens AFK-woordvoerder Clemmy Tjin-Bromet zijn de leningen niet bedoeld als vervanging van subsidie. Het is de bedoeling dat de leningen, tegen een rente van drie procent en een looptijd van drie jaar, integraal worden terugbetaald. Een kunstenaar kan minimaal vijfduizend euro lenen, een maximumbedrag is nog niet vastgesteld. Tjin-Bromet gaat ervan uit dat in eerste instantie zo’n tachtig kunstenaars of projecten kunnen worden ondersteund. Die ondersteuning gaat verder dan het lenen van geld, Cultuur-Ondernemen gaat kunstenaars trainingen en workshops geven om het ondernemerschap te vergroten.’