Theatermaker Adelheid Roosen wint de Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award. Elke drie jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een internationale vrouwelijke theatermaker die met haar werk een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. De prijs bestaat uit een geldbedrag, exposure in Amerika en de reis naar New York voor de uitreiking op 23 oktober 2017.

De Gilder/ Coigney is in 2011 opgezet ter nagedachtenis aan Rosamond Gilder en Martha Coigney, twee legendarische theatermakers voor wie theater geen grenzen kende.

De jury roemt Roosen omdat ze voorstellingen maakt op plaatsen waar de sociale kwetsbaarheid groot is. Een beproefd concept van de theatermaker is de WijkSafari, een theatrale ontdekkingsreis die ze maakte door onder meer Slotermeer, de Bijlmer en Utrecht (Zuilen, Ondiep en Overvecht). Internationaal trok Roosen met de WijkSafari de heftige wijken van Juarez|Mexico en Tepito| Mexico-Stad in.

Ook in thematiek onderzoekt Roosen grenzen. Ze schuwt geen enkel onderwerp, met voorstellingen over onder meer eerwraak, huiselijk geweld, (homo)seksualiteit in de Islamitische wereld en de Alzheimer van haar moeder. Ze schreef en regisseerde een drieluik over moslimmigranten: Vijf op je Ogen, Gesluierde  Monologen en Is.Man. De laatste twee, respectievelijk over sensualiteit bij moslimvrouwen en eerwraak, speelden in Turkije, Amerika, België, Jordanië, Egypte, Frankrijk en Berlijn.

De reis naar New York in oktober stond overigens al in de planning van Roosen. Actrice Nazmiye Oral en haar moeder Havva spelen dan haar voorstelling Niet Meer Zonder Jou op het Crossing the Line Festival.