Ad de Bont heeft gisteravond de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 gewonnen voor zijn voorstelling Mehmet de veroveraar. Hij ontving de prijs in de Rotterdamse Schouwburg uit handen van Judith Herzberg, die tevens de jaarlijks Taalunie Toneellezing hield. De prijs bestaat uit tienduizend euro en wordt sinds 1987 jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk, dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd.

Volgens de jury slaagt De Bont er ‘met welhaast Shakespeareaanse allure in historische gegevens relevant te maken voor de tijd waarin we nu leven, een tijd waarin diversiteit zo’n belangrijk thema is. Perfect verbindt hij geschiedenis en actualiteit in deze monumentale onderneming, die even ambitieus als geslaagd is.’ Mehmet de veroveraar is een theatermarathon uitgebracht ter gelegenheid van Ad de Bonts afscheid als artistiek leider bij de Toneelmakerij. Het stuk gaat over de Turkse prins Mehmet II, die op zijn twaalfde sultan van het Ottomaanse Rijk wordt en het christelijke Constantinopel wil veroveren.

De andere genomineerden waren Peter de Graef voor Stanley en Willem de Wolf voor Krenz, de gedoodverfde opvolger. De Nederlands-Vlaamse jury bestond dit jaar uit actrice José Kuijpers (Het Zuidelijk Toneel), regisseur Jo Roets (artistiek leider Laika Antwerpen) en dramaturg Joris van der Meer (o.a. werkzaam bij Thibaud Delpeut / Toneelgroep Amsterdam en Marcus Azzini / Toneelgroep Oostpool) onder leiding van programmeur en dramaturg Steven Peters.

Voor het vierde jaar op rij koos ook een studentenjury het beste stuk uit de drie genomineerde teksten. Ook zij wezen Ad de Bont aan als winnaar.