Actrice Sylvia Kristel is gisteravond op zestigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. De Utrechtse werd in de jaren zeventig wereldberoemd door haar rol als Emmanuelle in de gelijknamige Franse erotische film van Just Jaeckin. Al in 2001 werd bij haar kanker geconstateerd en afgelopen juni werd ze getroffen door een herseninfarct. Zelf weet ze haar ziekte aan haar levensstijl vol alcohol- en drugsverslavingen, waar ze nooit een geheim van maakte.

Kristel speelde in meer dan vijftig films, maar wist het imago van seksbom Emmanuelle niet van zich af te schudden. De film draaide elf jaar lang non-stop in een bioscoop in Parijs en geldt nog altijd als een van de meest succesvolle Franse films uit de geschiedenis, met een wereldwijd publiek van naar schatting 300 miljoen mensen. De film maakte haar in een klap een van de bekendste vrouwen ter wereld.

De laatste jaren speelde Kristel in enkele Nederlandse toneelvoorstellingen. Zo was ze in 1998 te zien in Mensch, durf te leven! van Kas & de Wolf, in 2008 in Lolita van Urban Myth, in 2009 in Wie weet overleeft de begeerte me van Alexandra Broeder en in 2011 in Bagage van Muzieklab Brabant. Afgelopen seizoen legde ze haar rol in Calender Girls van Bos Theaterproducties neer vanwege gezondheidsproblemen.

(foto: AFP/Getty Images)