Actrice en presentatrice Heleen van Meurs overleden


3 januari 2018

Actrice, regisseur, zangeres en presentatrice Heleen van Meurs is 23 december op 87-jarige leeftijd overleden. Ze speelde onder meer bij het Rotterdams Toneel, de Nederlandse Comedie, Ensemble, Zuidelijk Toneel Globe en de Nieuwe Comedie.

Heleen van Meurs (1930, Groningen) speelde na haar middelbare school bij het semiberoepsensemble van Rut Hofman. Een ervaring die haar goed van pas kwam, voor een later bijbaantje als omroepster naast haar studie Rechten in Groningen. Ze werd daarvoor gevraagd door Siebe van der Zee, die een opvolger zocht en Van Meurs ontdekte toen ze als praeses van de Lustrum-commissie van studentenvereniging Magna Pete op televisie geïnterviewd werd. Naast haar omroepwerk, was Van Meurs vroeg actief als zangeres. Zo was ze op de radio te horen in de close harmony-groep de Trianta’s.

In 1956 vertrok Van Meurs naar Londen voor een toneelstudie aan de Royal Academy of Dramatic Arts. Twee jaar later debuteerde ze als professioneel actrice bij het Rotterdams Toneel, gevolgd door gezelschappen als de Nederlandse Comedie, Ensemble, Zuidelijk Toneel Globe en de Nieuwe Comedie. In 1958 trouwde zij met acteur John Leddy, van wie ze later weer scheidt.

Na een regiecursus bij de NOS, volgde ook een regisseursloopbaan. In het theater regisseerde ze onder meer bij de Nieuwe Comedie in Den Haag, waar ze een aantal jaar artistiek leider was, en het Vrouwencabaret van Natascha Emanuels.

In latere jaren keerde Van Meurs terug op de Nederlandse televisie als omroepster, interviewster, presentatrice en actrice. Af en toe speelde ze in een speelfilm, zoals Turks fruit.

Foto Heleen van Meurs (AVRO, 1956). Archief Beeld en Geluid.

1 Reactie op "Actrice en presentatrice Heleen van Meurs overleden"

 1. MdR Mijntje de Rouwe schreef:

  Voor Heleen Meurs…mevrouw Meurs we wensen u een goede aankomst in de voortgang van uw ziel in het rijk van wederkomst.

  De Zee (Dorothee Sölle)
  Als ik heel stil ben
  kan ik vanuit mijn bed
  de zee horen ruisen
  Maar het is niet genoeg
  heel stil te zijn
  ik moet ook mijn gedachten
  van het land terugtrekken

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.