Negen acteurs en dansers uit de voortijdig gestopte musical Sky stappen opnieuw naar de rechter. Zij willen dat de producenten van de musical hun loon doorbetalen voor de periode dat zij een contract hadden.

De ‘revolutionaire 3D-musical’ stopte op 30 juni na amper drie maanden wegens tegenvallende kaartverkoop. De acteurs kwamen direct zonder inkomen thuis te zitten, terwijl hun wisselende contracten tot oktober en januari liepen. Doordat ze nog geen 26 weken in dienst waren, maken ze geen aanspraak op een uitkering.

Deze zomer stapten de acteurs voor het eerst naar de rechter om doorbetaling van het salaris te eisen. De producenten – Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita – stelden dat een verplichting tot betaling niet volgt uit de contracten. Daarin staat volgens hen duidelijk vermeld dat de producent een contract kan ontbinden als de voorstelling voortijdig moet stoppen. De rechter gaf hen gelijk en oordeelde dat de acteurs geen recht hebben op extra loon.

De negen spelers gaan nu in hoger beroep en starten tegelijkertijd een tweede aanvullende juridische procedure bij de voorzieningenrechter. Veertig andere medewerkers van de musical hebben zich in hun lot geschikt.

Foto: Deen van Meer