Castleden uit de voortijdig gestopte musical Sky hebben een hoger beroep tegen producent Sky Netherlands BV gewonnen. Dat zegt hun advocaat tegen het AD. De spelers spanden het beroep aan, nadat een rechter in de zomer oordeelde dat de acteurs geen recht hadden op extra loon.

De ‘revolutionaire 3D-musical’ Sky stopte op 30 juni 2016 na amper drie maanden, wegens tegenvallende kaartverkoop. De spelers kwamen direct zonder inkomen thuis te zitten, terwijl hun wisselende contracten tot oktober en januari liepen. Doordat ze nog geen 26 weken in dienst waren, maakten ze geen aanspraak op een uitkering.

Negen acteurs en dansers, onder wie hoofdrolspeler Lone van Roosendaal, stapten deze zomer naar de rechter om toch doorbetaling van het salaris te eisen. De producenten – Marco Borsato, John Ewbank en Robin de Levita – stelden toen voor de rechter dat een verplichting tot betaling niet volgt uit de contracten. Daarin staat volgens hen duidelijk vermeld dat de producent een contract kan ontbinden als de voorstelling voortijdig moet stoppen (de zogenoemde projectclausule). De rechter gaf hen gelijk en oordeelde dat de acteurs geen recht hebben op extra loon.

Afgelopen september gingen de spelers in hoger beroep. In de nieuwe uitspraak oordeelt de rechter dat de projectclausule uit de Sky-contracten niet binnen het ontslagrecht past en de castleden gewoon betaald hadden moeten krijgen. Die beslissing heeft mogelijk grote gevolgen voor de musicalwereld, waarin zulke clausules vaak voorkomen.

Foto: Deen van Meer