Gisterenochtend is in Amsterdam acteur, cabaretier en presentator Marnix Kappers overleden. 

Kappers (Zwolle, 8 september 1943) begon zijn carrière in het studentencabaret. In 1966 won hij met zijn groep Déjà Vu de juryprijs van het Camerettenfestival en in 1967 de persoonlijkheidsprijs. Van 1978 tot 1980 maakte hij deel uit van Kabaret Ivo de Wijs. Ook werkte hij samen met  Wim Kan en de cabaretgezelschappen Lurelei en Nooy’s Volkstheater (De Jantjes).

Zijn laatste grote rollen op het toneel speelde Kappers – naast Jasperina de Jong en Jenny Arean – in de musical van Harry Bannink en Annie Schmidt Heerlijk duurt het langst (1998/1999) en de hommage aan Friso Wiegersma: Telkens weer het dorp.

Grote bekendheid kreeg Kappers met zijn optredens voor de televisie. In Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? speelde hij de rol van Prins Roelof van Bontbal en in de NCRV-serie De Familie Knots was hij zowel neef Herbert, ‘de vader van Arend Vogel’ en de buurvrouw. Kappers presenteerde ook tien jaar lang samen met Sylvia Millecam het televisieprogramma Knoop in je Zakdoek, deed de nasynchronisatie van Pieter Post en zong de intro in van Peppi en Kokki.

In 2008 werd Kappers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het jaar daarop stopte hij met optreden.

Marnix Kappers is 73 jaar geworden. ‘Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten’, zegt zijn familie in een korte verklaring.