Acteur Manfred de Graaf-Derman is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. De Graaf speelde onder meer bij het Rotterdams Toneel, de Haagsche Comedie en daarna verschillende vrije producenten. Al zal zijn naam vooral verbonden blijven aan zijn rol van dokter Hans Lansberg in Zeg ‘ns Aaa. Begin dit jaar werd bij hem kanker in een vergevorderd stadium geconstateerd. 

Manfred de Graaf werd in 1939 geboren als zoon van een Roemeense diplomaat, die als Jood tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werd door de nazi’s. Manfred nam later de naam aan van zijn stiefvader, maar in 2003 gaf koningin Beatrix een beschikking af om zijn achternaam terug te kunnen veranderen in Derman, de achternaam van zijn vader.

In 1954 debuteert hij bij het Rotterdams Toneel, waar hij vooral in vele regies van Ton Lutz speelde. Rond 1960 stapte hij over naar de Haagse Comedie, waaraan hij verbonden bleef tot 1974. In de jaren tachtig volgden verschillende vrije producties, onder meer bij Joop van den Ende Toneelprodukties (Harold & MaudeGouden vijver).

Vanaf het begin van zijn carrière speelt De Graaf ook in verschillende (televisie)films, zoals Turks Fruit (1973) en De Lift (1983), en series, zoals Tussen wal en schip en Dagboek van een Herdershond. Als Martin Helmink (de broer van Helen Helmink) is hij twee seizoenen te zien in de soap Goede tijden slechte tijden

In 1981 start de populaire sitcom Zeg ‘ns Aaa, dat met meer dan tweehonderd afleveringen tot 1993 zal doorgaan. De Graaf speelt dokter Hans Lansberg, de echtgenoot van huisarts Lydie van der Ploeg, gespeeld door Sjoukje Hooymaayer.

Met Hooymaayer speelt De Graaf in 1985 ook de theatervoorstelling Het hemelbed, bij Charles Aerts Theatre Productions International in regie van André van den Heuvel. Zij overleed in september aan de gevolgen van kanker.

In 1990 leidde De Graaf nog de totstandkoning van de Rijswijkse Schouwburg. Zijn laatste voorstelling op het toneel was de theaterversie van Zeg ‘ns Aaa in 2003 bij Ruud de Graaf Theaterproducties, waar hij opnieuw dokter Hans Lansberg speelde.