Acteur John Leddy is afgelopen zondag na een kort ziekbed op 92-jarige leeftijd overleden. Hij speelde onder meer bij het Rotterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en de Haagsche Comedie. Bij het grote publiek is hij bekend vanwege zijn rol van Koos Dobbelsteen in de televisieserie Zeg ‘ns Aaa.

John Leddy (Den Haag, 1930) speelde op zijn twaalfde al in een kinderoperette. Hij studeerde in 1956 af aan de Amstedamse toneelschool. In hetzelfde jaar debuteerde hij bij het Rotterdams Toneel, waar hij enkele jaren aan verbonden bleef. Later speelde hij onder meer bij Toneelgroep Ensemble, de Haagse Comedie, Sater, het Publiekstheater en de Stichting Theaterunie. Ook was Leddy enige tijd als speldocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast het toneel, deed hij veel acteerwerk voor radio, film en televisie. Zijn rol in de serie Zeg ‘ns Aaa gaf hem veel bekendheid, maar zorgde er ook voor dat hij sindsdien vooral voor vergelijkbare, ‘vriendelijke’ televisierollen werd gecast. In het toneel kon hij meer uiteenlopende rollen spelen, vertelde hij in de jaren negentig in een interview in de Volkskrant.

In 2018 werd Leddy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. Hij overleed op Eerste Kerstdag op 92-jarige leeftijd in het ziekenhuis.

Foto: ANP / Fotopersburo Edwin Janssen