Acteur Johan Ooms is donderdag 14 mei overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Ooms speelde in meer dan tachtig voorstellingen.

Ooms (1944) ging in 1965 naar de toneelschool in Amsterdam. Tijdens zijn opleiding speelde hij al mee in De vrede van Toneelgroep Centrum in 1968. Na zijn afstuderen in datzelfde jaar werkte hij onder meer bij het Nieuw Rotterdams Toneel en Zuidelijk Toneel Globe. Vanaf 1975 was hij verbonden aan het Publiekstheater. Daar speelde hij onder andere de rol van Louis Davids in Mensch, durf te leven in 1979. Vier jaar later speelde hij hetzelfde personage in de musical De zoon van Louis Davids bij Stalles Theater Produkties.

Vanaf 1993 speelde Ooms vooral bij het Nationaal Toneel. Ook was hij regelmatig te zien op film en televisie. In 2004 moest Ooms vanwege een aandoening aan zijn stembanden afscheid nemen van het toneel. Wel was hij sindsdien af en toe nog op televisie te zien.

Johan Ooms was een groot voorstander van het recht op vrijwillige euthanasie. Dankbaar voor een in eigen woorden ‘bevoorrecht leven’, gesteund door de Coöperatie Laatste Wil en overtuigd van de juistheid van zijn voornemen heeft hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Overeenkomstig zijn wens zal hij in stilte worden gecremeerd. Johan Ooms is 75 jaar oud geworden.

Foto: Paul Koeleman