Acteur Herman Vinck is donderdag op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats in Zuid-Frankrijk overleden. Vinck was een van de oprichters van het Werkteater en bekend van zijn rol in de populaire kinderserie Oebele. 

Herman Vinck werd in 1935 in het Belgische Aalst geboren. Meteen na zijn studie aan de kunstacademie St. Lukas en de Toneelschool in Brussel, speelde hij vier jaar lang bij de Koninklijke Vlaamsche Schouwburg in Brussel.

Begin jaren ’60 verhuist Vinck naar Nederland, om bij de Haagse Nieuwe Komedie te spelen en daarna bij Ensemble in Eindhoven en het latere Zuidelijk Toneel Globe.

In 1970 was Vinck een van de oprichters van het Werkteater (‘ekspres zonder H’). Met een groep van twaalf toneelspelers, waaronder Cas Enklaar, Peter Faber, Helmert Woudenberg, Joop Admiraal, Olga Zuiderhoek, Frank en René Groothof, wilde hij het theater veranderen met meer persoonlijke en geëngageerde voorstellingen, gemaakt op basis van improvisatie. Gewone, echte mensen moesten centraal staan, met herkenbare emoties.

Werkteatercollega’s Devika Strooker en Hans Man in’t Veld herinneren Vinck op Facebook als ‘een gepassioneerd acteur/maker, een lief mens die heel veel voor het Werkteater betekend heeft’. Ze noemen hem ook ‘heel erg technisch’. Voor de zomertournees ontwierp Vinck diverse tenten en legde daarmee misschien wel de basis voor de latere tententheaterfestivals zoals de Parade.

Na het Werkteater werkte Vinck vanaf 1991 regelmatig in Berlijn. Hij werd er de vaste regisseur en speler van het Grips Theater en regisseerde later bij het grootste jeugdmuziektheater gezelschap van Duitsland, ATZE Musiktheater.

Naast zijn theaterwerk speelde Vinck vier jaar lang de rol van Augustus Rozegeur in de populaire kindertelevisieprogramma Oebele (1968 tot 1972). Later speelde hij in films als Spetters en Pietje Bell en had hij kleine rollen in onder meer de tv-series Medisch Centrum West en Oud Geld.

Na zijn pensioen verhuisde Vinck naar het Zuid-Franse Forcalquier, waar hij actief bleef in de kunsten en onlangs nog een opera regisseerde.

Foto: het Werkteater, met Vinck op de middelste rij helemaal rechts.