Acteur en theatermaker Helmert Woudenberg is afgelopen zaterdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdienste als theatermaker. Dat gebeurde na afloop van de voorstelling Mansholt van Toneelgroep Jan Vos, die speelde op locatie in Haastrecht.

Woudenberg zegt in het bijzonder trots te zijn omdat dit ‘boven een toneelprijs uitstijgt’. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding niet alleen voor zijn acteer- en schrijfwerk, maar ook voor zijn werk als docent en zijn spelmethode rondom de vier elementen, waarmee hij professionals en amateurs naar eigen zeggen de liefde voor het vak hoopt bij te brengen. ‘Zo’n ridderorde krijg je als je wat voor het land en de samenleving betekend hebt. Ik probeer, onder meer in mijn solo’s, altijd werk met maatschappelijke relevantie te maken. Mijn voorstellingen sluiten altijd aan op hoe de wereld er op dat moment voorstaat. Het geeft veel voldoening dat dit een onderscheiding is die verder gaat dan alleen een waardering voor goed acteren.’

Helmert Woudenberg (76) is medeoprichter van Het Werkteater, speelde onder meer bij Orkater, mugmetdegoudentand en Carver en maakte diverse solovoorstellingen. Hij is daarnaast actief als toneelschrijver en -docent. Deze zomer is hij te zien in de reprisetournee van Mansholt (2014) van Toneelgroep Jan Vos.

Foto: Paul Hoes