Acteur Aart Staartjes is afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een verkeersongeval. Meneer Aart uit Sesamstraat speelde voor zijn televisiecarrière bij verscheidene grote theatergezelschappen.

Aart Staartjes wordt op 1 maart 1938 in Amsterdam Noord geboren. Nog op de kweekschool vormt hij in 1957 samen met Eric Herfst en Ben Rowold het Mimegezelschap Pantalone, waarmee hij onder meer met Adèle Bloemendaal optreedt. Een jaar staan Herst en Rowold aan de wieg van cabaretgezelschap Lurelei.

Staartjes stapt over naar de Toneelschool in Amsterdam. Na zijn eindexamen in 1961 debuteert hij in de rol van kostschoolleerling in de komedie Meneer Topaze bij Toneelgroep Theater. Daarna volgen er meer rollen bij het gezelschap, gevolgd door opdrachten bij het Nieuw Rotterdams Toneel en Toneelgroep Studio. In 1967 speelt hij in de musical De Stunt van Cabaret Lurelei in regie van John van de Rest.

Het toneel zou Staartjes echter steeds meer zijn gaan tegenstaan, wegens te elitair en niet actueel genoeg. Eind jaren ’60 maakt hij een volledige overstap naar televisie, waar hij al tijdens zijn studie meermaals te zien was en waar hij de bedenker en samensteller wordt van een aantal baanbrekende kinderseries. Onder meer De Stratemakeropzeeshow, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis worden door Staartjes geïnitieerd. Van 1984 tot 2018 is hij in de Nederlandse versie van Sesamstraat de nukkige opafiguur Meneer Aart.

Er volgen ook steeds meer rollen in speelfilms en televisiedrama’s voor volwassenen. In 2006 is hij in de serie Waltz de oude, wat droevige circusdirecteur Willy. Het brengt hem in 2014 nog even terug naar het theater. Het improvisatiegezelschap Nachtgasten vraagt hem dan voor de voorstelling Verboden aflevering ‘Waltz’.

Vorig jaar zou Staartjes nog, naast Victor Reinier, te zien zijn in de thrillerkomedie Een Goed Mens bij Hummelinck Stuurman Theaterproducties, maar de acteur moest daar vanwege gezondheidsproblemen op het laatste moment van afzien. Eind 2017 kreeg Staartjes een beroerte.

Op 12 januari 2020 overleed Staartjes in een ziekenhuis in Leeuwarden aan de gevolgen van een ongeluk met zijn brommobiel, dat twee dagen eerder plaatsvond. Hij is 81 jaar geworden.

Bron TheaterEncyclopedie en Beeld en Geluid