Acteursbelangenvereniging ACT heeft een inclusiviteitscomissie gevormd. Aanleiding hiervoor zijn de recente ontwikkelingen rondom Black Lives Matter en Kleur, een aanjager tot meer inclusiviteit van kleur in de Nederlandse televisie- en filmindustrie. Met de nieuwe commissie wil ACT de voormalige diversiteitscommissie nieuw leven inblazen. 

De Commissie Inclusiviteit bestaat uit acteurs Malou Gorter (bestuurslid ACT), Michel Sorbach, Tarikh Janssen, André Dongelmans, Maeve van der Steen, Thomas Cammaert en Manoushka Zeegelaar Breeveld (voorzitter ACT).

De leden van de commissie vinden dat het hokjes-denken op basis van culturele diversiteit, gender en seksuele geaardheid moet verdwijnen. ‘We richten ons op de bewustwording dat alle rollen door alle acteurs gespeeld kúnnen worden. Dat regisseurs, casting directors en producenten verder kijken dan dat wat voor de hand ligt.’

Een van de streven van de commissie is dat de Nederlandse industrie zich meer bewust wordt van de maatschappij waar ze films en tv-series voor maakt. Ook een betere representatie van vrouwen staat op de agenda. Daarnaast wil de commissie een plek zijn waar leden van ACT terecht kunnen als zij te maken krijgen met uitsluiting op de werkvloer.

Foto: ACT