Thomas Acda en Paul de Munnik zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor hun bijdrage aan de Nederlandstalige popmuziek. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overhandigde de koninklijke onderscheiding op 27 maart, na afloop van de eerste van vijf uitverkochte afscheidsconcerten in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Thomas Acda en Paul de Munnik maakten onder de naam Acda en De Munnik sinds 1996 theater- en muziekprogramma’s en brachten acht studioalbums uit waarvan ze er circa twee miljoen verkochten. De albums bereikten vijf keer de platinastatus, twee keer dubbelplatina en twee keer goud.

Ruim een jaar geleden maakten Acda en De Munnik bekend te stoppen als duo. Dit theaterseizoen toerden zij een laatste keer langs de Nederlandse theaters, waar ze met hun vaste band, met David Middelhoff, Dave van Beek en Angelode Rijke, een dwarsdoorsnede van hun repertoire speelden.

Ook zochten ze afzonderlijk steeds naar nieuwe artistieke wegen, zowel in het theater als op televisie- en filmgebied. Voor dergelijke projecten willen ze nu meer tijd vrij maken.

Foto: Bob Bronshoff