Schrijver en theatermaker Abdelkader Benali wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Dat maakten het Nederlands Theater Festival en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vandaag bekend. Benali neemt het stokje over van Hadassah de Boer, die van 2018 tot 2022 de jury voorzat.

Festivaldirecteur Tobias Kokkelmans is trots dat er opnieuw een toonaangevende auteur aan het roer komt te staan van de ‘inmiddels intersectioneel diverse’ Nederlandse Toneeljury. ‘Naast zijn grote literaire verdiensten en betrokkenheid bij allerlei maatschappelijke kwesties, koestert hij bovendien – als toneelschrijver en verteller – een speciale liefde voor toneel en theater.’

Abdelkader Benali laat weten zin te hebben om het gesprek aan te gaan ‘over theater anno nu, om het ecolinepatroon dat het maakt in kaart te brengen, met liefde voor klassiek repertoire, met brandende nieuwsgierigheid naar de rafelranden, met hartstocht voor het experimentele theater.’

De Nederlandse Toneeljury kiest jaarlijks de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen uit, die vervolgens als de ‘officiële juryselectie’ op het Nederlands Theater Festival in september hernomen worden. Daarnaast bepaalt de jury wie de VSCD Toneelprijzen ontvangen op het Gala van het Nederlands Theater. 

Naast het vertrek van Hadassah de Boer, nemen ook Christiaan Mooij en Sander Janssens afscheid van de jury, vanwege het verlopen van hun termijn, en Fabian Pikula omdat hij hoofd Toneelschuur Producties is geworden. Twee nieuwe leden die per seizoen 22-23 aantreden zijn toneelschrijver, vertaler en criticus Han van Wieringen en Tommie van Eck, directeur van Theater De Purmaryn. De Nederlandse Toneeljury bestaat verder uit Marjorie Boston, Rehana Ganga, Marijke Schaap, Bram Jacobs en Dianne Zuidema.

Foto: Merlijn Doomernik