Abdelkader Benali wint met zijn Hamletbewerking voor de Amsterdamse Toneelmakerij een Kaas & Kappes prijs. In het kader van het festival Kaas & Kappes bekroont een jury jaarlijks de beste Nederlandse- en Duitstalige jeugdtheaterteksten. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 1875 euro verbonden.

Dit jaar selecteerde de jury, bestaande uit Nederlandstalige en Duitstalige theaterdeskundigen, vier teksten uit 101 uitzendingen uit Nederland, België, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Benali heeft volgens de jury met zijn Hamlet ‘een nieuw kunstwerk doen ontstaan, dat lekker kan concurreren met zijn oude voorbeeld en inspiratiebron’. ‘Buitenkant versus binnenkant als thema lijkt obligaat, maar zal bij het publiek meer dan enkel herkenning oproepen. En dat maakt deze nieuwe Hamlet tot meer dan de zoveelste bewerking.’

Kaas & Kappes heeft als doel het steunen van jeugdtheaterschrijvers, het verrijken van de canon van het jeugddrama en het aanmoedigen van de uitwisseling tussen Nederlandse en Duitstalige makers. Naast de vier prijswinnende toneelteksten heeft de jury nog vijf toneelteksten geselecteerd die eveneens positief zijn opgevallen en daarom ook opgenomen worden in de ‘Stückepool’ van het festival, een lijst van de door de vakjury aanbevolen stukken. Hieronder vallen ook twee teksten van Nederlandse schrijvers, namelijk Knockout van Bart Oomen (ZEP) en Roos & Ariadne van Floor Leene (Nieuw Utrechts Toneel).

De uitreiking vond dit jaar plaats in het jeugdtheater KOM’MA in Duisburg, onder streng toezicht op de coronamaatregelen. Benali’s Hamlet zou als een coproductie van de Toneelmakerij, Theater De Krakeling en de Meervaart haar eerste try-out beleven op 12 maart 2020, op locatie in Broedplaats LELY, Amsterdam Nieuw-West. Eerder deze dag werden de eerste coronamaatregelen afgekondigd. De voorstelling heeft nog niet voor publiek gespeeld.

Foto: Hamlet (repetitie) van de Toneelmakerij, Sanne Peper