Donderdag opent Minister Van Engelshoven de Parade 2019. Ook dit jaar trapt het reizend theaterfestival af in Rotterdam en zal het daarna neerstrijken in Den Haag, Utrecht en Amsterdam met een rijk programma aan dans- en theatervoorstellingen. Wat mag je zeker niet missen? 

1. Stefanie Louwrier, Lowie van Oers en Wart Kamps – 3 lesbiennes een talkshow
Op de vorige editie van De Parade speelden ze de voorstelling Close to you – The Carpenters in therapie, daarover schreef recensent Laura Roling: ‘Het resultaat is misschien wel de ultieme Paradevoorstelling, uitbundig en hilarisch.’ Het trio zette komische personages neer en kreeg het publiek mee. Dit jaar maken ze een een fictieve talkshow met een conflict tussen de presentatrices. De voorstelling is te zien op De Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

2. The Ruggeds – Between Us
Deze mannen wonnen de wereldtitel in b-boying en zijn bekend van talentenjachten en reclames. Hun voorstelling Between Us is een mix van dans, acrobatiek en slapstick, waarbij het thema vriendschap centraal staat. De dansers laten zien hoe sterk hun band is tijdens de groepschoreografieën, maar weten ook individueel de aandacht te trekken. De voorstelling was al eerder in het theater te zien. Mocht je het toen gemist hebben, raden we aan af te reizen naar de Parade in Utrecht of Amsterdam.

3. Reindier – Cyberhuman
Melancholische zang, experimentele geluiden en confronterende teksten, dat is Reindier. Het muziekproject van de Amsterdamse muzikant Reinier van Harten. Tijdens de Parade in Amsterdam speelt hij drie man sterk een eigen muzikale trip in de tent De Luxe. Als cyberhumans zoeken ze met electropop de grens van het controleerbare op.

4. Servaes Nelissen – Beefteefjes
Servaes Nelissen verrijkt de parade met een voorstelling waarin cabaret, mime en poppentheater voorkomt. De festivalversie van Beefteefjes gaat over dierentolk Renate Schoep. Theaterkrant bezocht deze voorstelling in het theater, waarin de dierentolk in het laatste deel te zien is: ‘Een sterke afsluiter waarin Nelissen zijn kwaliteiten als poppenspeler goed kan laten zien.’ De dierentolk én hondje Porgy zijn te bewonderen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

5. De Theatertroep – Vaudeville
De Parade zou niet compleet zijn zonder de nieuwste Vaudeville. Het is de zesde editie met nieuwe scènes en vier korte toneelstukken. Over de vijfde Vaudeville: ‘Ze combineren tekstuele sketches met fysieke slapstick en overgieten het geheel met een saus van georganiseerde chaos. De scènewisselingen gebeuren in razend tempo door het slim omhoog hijsen en laten zakken van gordijnen en het geheel verliest nergens energie.’

6. ZEP – Habib
Habib is een voorstelling over liefde en machtsmisbruik, in de vorm van een truth or dare-spelletje tussen Evrim Akyigit en Said El Abboudi, een vrouw met Turkse roots en een man met een Marokkaanse achtergrond. In de regie van Bart Oomen spelen ze ‘vlot, uitdagend, in een pittig tempo’. De voorstelling speelde onder meer op scholen en maakte bij de leerlingen grote indruk, net als bij Theaterkrant.

Lees hier al onze recensies van de voorstellingen op De Parade 2019.

Foto: Anna van Kooij – Troupe en Nuit