In 2024 hebben 294 mensen contact opgenomen met de vertrouwenspersonen van Mores. Dat is een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van 2023 (200 mensen). Dat blijkt uit de jaarcijfers die het steun- en adviespunt vrijdag publiceerde. De helft van de gevoerde gesprekken gingen over intimidatie.

234 mensen die grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren of hiervan getuige waren, zijn in 2024 door vertrouwenspersonen van Mores bijgestaan. Sinds 2024 kunnen ook mensen die vanuit hun functie willen sparren over een situatie met mogelijk grensoverschrijdend gedrag of die daarvan beschuldigd worden contact opnemen. Van deze mogelijkheid hebben 60 mensen in het afgelopen jaar gebruik gemaakt.

Het aantal mensen dat contact opneemt met steunpunt Mores zegt overigens niet alles over hoe vaak grensoverschrijdend gedrag in de sector plaatsvindt. Mores biedt een vangnet van onafhankelijke vertrouwenspersonen voor werknemers, zzp’ers en studenten die niet binnen de eigen organisatie terecht kunnen of willen. Er bestaat op dit moment geen overzicht van de hele sector waarin alle meldingen bijgehouden worden.

Volgens Mores wijst de stijging in het aantal mensen dat naar hen uitwijkt er wel op ‘dat de urgentie om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan nog altijd hoog is’. Verreweg het grootste deel van de gevoerde gesprekken door Mores, namelijk 50 procent, gaat over intimidatie. 20 procent gaat over seksuele intimidatie, 13 procent over pesten, 10 procent over agressie of geweld en 7 procent over discriminatie.

De vertrouwenspersonen van Mores zijn er om een luisterend oor te bieden en mogelijke vervolgstappen te bespreken. Daarbij benadrukt de organisatie dat contactopnemers daarover zelf de regie houden. Om die rede profileert Mores zich ook niet langer als meldpunt. ‘Dat woord meldpunt leidde tot verwarring, dat suggereert dat je een soort aangifte kunt doen waarmee Mores aan de slag gaat, terwijl je in gesprek met een vertrouwenspersoon juist zelf de regie over eventuele vervolgstappen houdt.’

Naast haar functie als steunpunt, zet Mores sinds 2024 volop in op kennisdeling op het gebied van sociale veiligheid. Afgelopen jaar hielp het bureau 93 organisaties op weg met kortdurend advies over preventieve maatregelen en het opstellen van beleid voor een psychologisch en sociaal veilige werkomgeving. Ook werden er webinars en presentaties op congressen georganiseerd.

Om aan te sluiten bij de ontwikkeling tot steun- én adviespunt, heeft Mores ook haar website vernieuwd. Die biedt nu ook organisatieadvies over preventie en beleid en verwijst naar relevante informatie en organisaties. Daarnaast kunnen mensen via mores.nl nu direct contact opnemen met de vertrouwenspersonen.

Foto: Geert Snoeijer