Ook internationaal staat de podiumkunstensector niet stil. Diverse voorstellingen en festivals hebben ervoor gekozen om online door te gaan en dat biedt fantastische mogelijkheden om kennis te maken met internationale makers.

1. Schweizer Theatertreffen
Elk jaar maakt de vereniging van het Schweizer Theatertreffen een selectie van de meest indrukwekkende producties van zowel de grote, gesubsidieerde theaterhuizen als van gezelschappen uit de Freie Szene. Naast de selectie staat een grootschalig contextprogramma, waarin actuele onderwerpen uit de theaterwereld worden besproken. De editie van dit jaar vindt plaats in de Zwitserse regio Freiburg. Onder meer het Schauspielhaus Zürich, Theater Basel, Théâtre de Carouge, Natando Cele en TKM Théâtre Kléber-Méleau Renens zijn uitgenodigd.
5 t/m 9 mei. Meer informatie over het programma en het festival zijn op de website van het Schweizer Theatertreffen te vinden.

2. DANCE festival, München
Het DANCE festival is een van de grootste festivals die de stad München organiseert. Het veelzijdige programma richt zich op hedendaagse dans en nodigde daarvoor gasten uit als Raimund Hoghe, Anne Teresa De Keersmaeker en het Israëlische Duo Niv Sheinfeld & Oren Laor. Vanwege de pandemie besteedt het festival daarnaast bijzondere aandacht aan choreografen die met de stad zelf zijn verbonden, zoals Richard Siegal, Anna Konietzky en Ceren Oran. Daarnaast staat het thema ‘leeftijd en het ouder worden’ centraal, waarmee het Berlijnse dansgezelschap Dance On aan de slag gaat.
6 t/m 16 mei. Meer informatie over het programma en het festival op de website van DANCE.

3. Tosca van Royal Swedish Opera
Deze registratie van Puccini’s opera werd in februari 2021 is opgenomen en is nu een paar dagen te zie op Operavision.eu. De gerenommeerde operazangeres Malin Byström (die de titelrol zong in de geweldige Salome van Ivo van Hove bij NOB) vertolkt de hoofdrol Floria Tosca. De muzikale leiding ligt in handen van Matteo Beltrami en de enscenering is van Katarina Aronsson.
Op 7 mei om 19:00 uur gratis te zien via Operavision.eu.

4. De Staat van de Rechtvaardigheid De Zaak Samuel van NTGent
De Zaak Samuel van theatermaker en curator Lara Staal is een mengvorm van theater en debat, waarin kunstenaars, academici, experts en ervaringsdeskundigen in gesprek gaan over fundamentele waarden in onze maatschappij. De Zaak Samuel gaat over het waargebeurde verhaal van een jongen uit Eritrea die op zijn dertiende naar Europa is gevlucht. Zijn verhaal is dat van duizenden Eritrese jongens tussen de 16 en 25 jaar die de voorbije jaren via Sudan, de Sahara en Libië naar Europa zijn gevlucht en onderweg allerlei vormen van uitbuiting hebben meegemaakt en daar stuiten op het harde immigratiebeleid van de EU. Op het moment dat hun asielzaak wordt afgewezen, hebben ze nauwelijks nog toegang tot adequate zorg of opvang.
Op 7 mei om 20:00 uur. Kaarten (€ 5,00) zijn verkrijgbaar via de website van NTGent.

5. NAME: SOPHIE SCHOLL van Landestheater Niederösterreich
Regisseur Jana Vetten ensceneert de tekst van Rike Reiniger. De voorstelling geeft vorm aan het leven van de verzetsstrijder Sophie Scholl en benadert onderwerpen zoals moed en weerbaarheid in moeilijke en zware tijden.
Op 7 t/m 9 mei om 19:30. De stream is gratis toegankelijk via de website van het Landestheater Niederösterreich.

Foto: Anne van Aerschot