Martijn Kardol, Amsterdammer uit Barneveld, heeft na het Groninger Studenten Cabaret Festival in november, zaterdag ook de jury- en de publieksprijs gewonnen van het Leids Cabaret Festival. De cabaretier en radiomaker bij BNN maakte in zijn programma Jongensboek vooral indruk met zijn durf rustig en klein te spelen en zo de zaal in zijn greep te krijgen en te houden.

Voor de geoefende kijker was het na het zien van de drie finalisten van deze aflevering van het Leids Cabaret Festival duidelijk dat Kardol de juryprijs in de wacht zou slepen. Al had de jury, naar eigen zeggen, nogal een kluif aan de keuze tussen hem en de andere solist, Marco Lopes. Het duo Joosen en De Jager, twee jonge marketeers uit Rotterdam, maakte het meeste spektakel, mede dankzij de twee muzikanten die hen aanvulden. Zij keken, anders dan de twee andere finalisten, verder dan het eigen persoonlijke lief en leed. Verfrissend, maar nog niet voldoende doordacht en vaak te zwak in uitvoering.

Dat Kardol, de meer klassieke en muzikale cabaretier van de twee solisten, ook de publieksprijs kreeg, al was dat nipt, was verrassender. Lopes, afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, zocht veel nadrukkelijker contact met de zaal en kreeg daarmee ook de hardere lach los. Zo te zien de meest getalenteerde performer van de avond, maar Kardols verhaal boeide meer. En daar gaat het toch om in het cabaret, al hield ook Kardols wereld op bij de eigen schoenpunten.

Het is een kwaaltje tijdens de grote cabaretfestivals dat jury’s en publiek meestal een winnaar moeten kiezen die het eigen persoonlijke kleine lief en leed het mooiste brengt. Met gestrekt been ergens in gaan is uit de mode, aan grote thema’s brandt liever niemand de vingers. De jury van dit Leids Cabaret Festival gaf er nog een mooie draai aan: ‘Grof is kennelijk niet grappig, want gedurende het festival werden nauwelijks harde grappen gemaakt. De grenzen werden nergens opgezocht. Er was geen woede, geen passie voor de grote zaken. Angst was de gemene deler. Persoonlijke angst. De cabaretiers van vandaag zijn twijfelaars geworden en ze uiten hun twijfels in allerlei vormen.’

Foto: Hollandse Hoogte