In de periode van 13 tot en met 21 april openen ruim veertig theaters hun deuren voor publiek. Bezoekers moeten van tevoren een negatief testbewijs voorleggen. Met de pilot wil de cultuursector ervaring opdoen met (snel)testinfrastructuur. 

Bezoekers die een ticket hebben weten te bemachtigen voor een van de testvoorstellingen in de deelnemende theaters, moeten binnen veertig uur voorafgaand aan de voorstelling zich (gratis) laten testen in een teststraat van Stichting Open Nederland (niet bij de GGD). Binnen twee uur ontvangen ze het testresultaat. Als dat negatief is, kunnen ze in de nieuwe CoronaCheck-app een testbewijs aanmaken, in de vorm van een QR-code. Die code wordt gescand bij de ingang van de culturele locatie. Binnen moeten alle bezoekers nog steeds 1,5 meter afstand houden. Het aantal toegestane bezoekers varieert mede daardoor per locatie, van 36 in het Bijlmer Parktheater tot 600 bij Nationale Opera & Ballet.

Met de pilot hoopt de sector te kunnen bewijzen dat de podia ook bij hoge risiconiveaus op een veilige wijze (deels) open kunnen. Tijdens de tijdelijke openstelling verzamelen ze informatie over de werking van de teststraten, de logistiek van scannen met speciale apps en de bereidheid van het publiek om zich vooraf te laten testen. De pilot is een samenwerking van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de ministeries van VWS, EZK en OCW, Stichting Open Nederland en de Taskforce van de Culturele en Creatieve sector.

Om de reisbewegingen van het publiek te beperken, zijn er drie testperiodes (13 t/m 15 april, 16 t/m 18 april en 19 t/m21 april) verdeeld over 19 gemeenten in verschillende delen van het land. Alle deelnemende podia zijn aangesloten bij de VSCD.

In de planning staan onder meer Herman van Veen in het Chassé Theater in Breda, Peter Pannekoek in TAQA in Alkmaar en Wende Snijders in Flint in Amersfoort. Theater Rotterdam speelt en presenteert Verdriet is het ding met Veren en de Nationale Opera en Ballet verwelkomt publiek bij een openbare repetitie van Ein deutsches Requiem en de (verkorte) voorstelling Colours of Ballet. Er wordt bij de programmering rekening gehouden met de avondklok zodat het publiek op tijd weer thuis is.

De kaartverkoop loopt via de podia, die in veel gevallen specifieke doelgroepen of vaste klanten zullen benaderen voor de pilot.

Een volledige lijst met alle deelnemende culturele locaties (inclusief poppodia, musea en monumenten) is te vinden op Rijksoverheid.nl.