Ronald Wintjens (1972) volgt op 1 juni Peggy Olislaegers op als directeur van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Hij krijgt samen met zakelijk leider Jantien Plooij de leiding. Olislaegers wil zich na zes festivaledities gaan richten op haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg. Wel blijft ze als artistic associate bij de Dansdagen Europese projecten opzetten en leiden.

Wintjens is oud-danser bij onder andere Conny Janssen Danst en Galili Dance en vormt sinds 2006 samen met Stefan Ernst de leiding van Project Sally Maastricht. Deze functie zal hij combineren met zijn nieuwe baan bij de Dansdagen.

Sinds haar aantreden in maart 2010 heeft Olislaegers een groeiend publiek voor het Maastrichtse dansfestival gevonden. Ze creëerde bijzondere (inter)nationale projecten, waaronder Act your Age (2012-2014), waarin de relatie tussen dans en het oudere lichaam werd onderzocht, en Performing Gender (2013-2014), dat in samenwerking met het Gender Bender Festival in Bologna en Europese musea alternatieve beelden rondom gender en seksuele voorkeur de ruimte gaf.

Olislaegers wil haar werk in Engeland intensiveren en zet haar functie als artistic associate bij het Londense dansgezelschap Rambert voort. Ook werkt ze dit jaar met Itamar Serussi en Chris Haring bij Balletto di Roma in Italië aan een eigentijdse Giselle en werkt ze in België met choreograaf Ugo Dehaes.

Foto Ronald Wintjens: Thycho Merijn