Morgen, 23 augustus, is het precies 400 jaar geleden dat Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) overleed. Zijn komedies, als De Spaanschen Brabander en De klucht van de koe, zijn nauwelijks nog te zien op de Nederlandse podia. Humor is vaak tijdsgebonden. Maar ter ere van zijn sterfdag wordt het oeuvre van de bloemrijke Amsterdamse schrijver weer afgestoft en zijn er tientallen jubileumactiviteiten.

Volgens de organiserende Stichting Bredero 2018 zijn de thema’s immers nog wel de onze. ‘Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten en kende de maatschappij winnaars en verliezers.’

Zes tips uit het herdenkingsprogramma:

1. Boek: De hartenjager
Auteur en neerlandicus René van Stipriaan ontrafelt mythen en mysteries rond Bredero’s afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood.
Uitgeverij Querido, ISBN 978 9 0214 0952 8. Meer info

2. Tentoonstelling: Een kleurrijke Amsterdammer uit de Gouden Eeuw
Bijzondere Collecties van de UvA zoomt in op Bredero als ‘de eerste echte Amsterdammer’. Hij woonde er zijn hele leven en liet er veel van zijn toneelstukken en liedjes afspelen. Zelf rondwandelen in het Amsterdam van Bredero? Download de Muzepoezie-app in je appstore.
22 augustus t/m 21 oktober, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam. Meer info

3. Theaterprogramma: Bredero – 400 jaar ’t Kan verkeeren!
Op het officiële herdenkingsprogramma spelen acteurs als Mark Rietman, Jules en Hans Croiset volkse scènes uit Bredero’s bekendste toneelstukken en zingen liedjes uit het Groot liedboek. Columns gaan in op de hedendaagse betekenis van het werk. Op deze avond is ook de presentatie van het boek De hartenjager van René van Stipriaan.
23 augustus, Theater van ’t Woord OBA, Amsterdam. Meer info.

​4. Politiek programma: De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers
Avond rond de thema’s van De Spaanschen Brabander, ‘een verhaal over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin, vastgeroeste meningen en nieuwe ideeën’. Dr. Erika Kuijpers geeft een lezing over de sociale gevolgen van migratie in Amsterdam in de 17e eeuw. Theatergroep Kale speelt verschillende scènes uit het stuk. Regisseur Gerardjan Rijnders vertelt over zijn opvoeringssplannen van het stuk in 2019 en de jonge theatermaker Soufiane Moussouli over zijn voorstelling Gelukszoekers, die momenteel op de Parade speelt.
24 augustus, De Balie, Amsterdam. Meer info.

​5. Lucelle
Theater Kwast richt zich sinds 2007 op het opvoeren van Nederlands Renaissance- en Baroktheater, onder artistieke leiding van Imre Besanger. In dit herdenkingsjaar speelt het gezelschap Bredero’s Romeo en Juliet-bewerking, waarbij onder de neus van een rijke Franse weduwnaar een verboden liefde ontvlamt tussen zijn dochter Lucelle en haar luitleraar Ascagnes. Het tragikomische stuk wordt onder meer opgevoerd op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Op 14 oktober houdt het gezelschap ook een leesvoorstelling van Stommen Ridder, dat kort na de dood van Bredero in 1618 verscheen en gedurende de 17e-eeuw één van zijn meest gespeelde stukken bleef.
Tournee 13 t/m 28 september. Meer info

6. Klucht van de Molenaar
Ook theatergroep De Kale zet zich al jaren in om de toneelteksten uit de 17de eeuw toch weer onder de aandacht brengen. Ter ere van het Bredero-jaar brengen zij de Klucht van de Molenaar, waarin alle drie de hoofdpersonen ‘der minnen spel’ met een ander spelen dan ze denken. Op 18 november is er een leesvoorstelling van Bredero’s Moortje in De Balie in Amsterdam.
Tournee vanaf 17 oktober. Meer info

Op het Grachtenfestival speelde eerder een operabewerking van Bredero’s De Klucht van de Koe: Niet de klucht van de Koe van componist Brechtje en regisseur Warre Simons.

Op de website van Stichting Bredero 2018 staat een uitgebreid overzicht van deze en andere activiteiten die dit jaar rond Bredero worden georganiseerd.