Morgenavond herdenken jongeren de Tweede Wereldoorlog in 36 sociaal-artistieke projecten van Theater Na de Dam. In plaats van theatervoorstellingen, organiseren ze dit jaar veilige luisterwandelingen, korte films, monologen aan de deur en zelfs een fietstocht. 

Onder de noemer Theater Na de Dam spelen artiesten ieder jaar op 4 mei om 21.00 uur door het hele land voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of die via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

De jongerenprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van de manifestatie. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze spreken ouderen uit de buurt over hun herinneringen aan die tijd en reflecteren op die geschiedenis en de herdenking daarvan.

Dit onderzoek is normaal gesproken de basis voor locatievoorstellingen door heel Nederland, maar dit jaar zijn er allerlei alternatieve vormen bedacht. Ouderen en jongeren spraken elkaar de afgelopen weken via videobellen, schreven elkaar brieven of ontmoeten elkaar in coronaproof setting. Met die gesprekken als inspiratie worden er voor 4 mei nog op 36 plekken in het land door jongeren kunstuitingen gemaakt.

Zo kan publiek in Zutphen, Utrecht en Rotterdam een jonge acteur aan de deur verwachten. Is er bij Zwolse Theaters een kookpakket af te halen, waarna je thuis tijdens het koken naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië kunt luisteren. In Drachten zijn er bijzondere ontmoetingen op bankjes. In onder andere Amsterdam, Eindhoven en Den Haag worden theatrale wandelroutes gemaakt.

Ook zijn er dit jaar veel online-activiteiten. Zo maakt de Tolhuistuin in Amsterdam een speciale webpagina over ‘de nacht in oorlogstijd’, maakt Theater Rotterdam een bijzondere film over Mädie Franz, een Sinti-meisje, en zijn er verschillende livestreams. Kijk voor het hele programma op theaternadedam.nl.