Aanstaande donderdag 27 oktober organiseert vakblad Theatermaker samen met Het Huis Utrecht een bijeenkomst over de toekomst van de productiehuizen en alternatieve vormen van talentontwikkeling. Waar hebben jonge makers behoefte aan, en hoe kunnen productiehuizen daar de juiste vormen voor vinden? Of zijn andere manieren van talentontwikkeling vruchtbaarder? We laten zowel radicale eigenheimers aan het woord als makers die hun loopbaan bij productiehuizen zijn begonnen.

Op 9 juni jl. maakte de Raad voor Cultuur haar advies over de Basisinfrastructuur 2017-2020 openbaar. In deze subsidieronde werden ook weer drie productiehuizen in de BIS opgenomen: Frascati Producties, Productiehuis Rotterdam en De Nieuwe Oost. Wat betekent dat voor jonge makers? Hoe zien de artistieke leiders van de productiehuizen hun opdracht zelf? Hoe vinden ze een balans om jonge makers aan de ene kant radicaal hun eigen pad te laten kiezen en aan de andere kant hen top-down kennis en vaardigheden bij te brengen? En hoe ontwikkelen nieuwe vormen van talentontwikkeling zich de komende jaren zoals de Coöperatieve Theatertalenten Utrecht en VIA Zuid?

Te gast zijn onder meer Mark Timmer (artistiek directeur Frascati Producties), Eve Hopkins (artistiek leider Generale Oost), Tanja Elstgeest (artistiek leider Productiehuis Rotterdam) en Viktorien van Hulst (artistiek directeur Theaterfestival Boulevard). Maar de vorm van het gesprek is open: er is behoefte aan een zo breed mogelijke waaier aan ervaringen, ideeën en wensen. Wees dus welkom op donderdag 27 oktober in Het Huis Utrecht (15.00 tot 17.00 uur).

Foto Turing, Lowie van Oers en Generale Oost: Menno van der Meulen