136 podia ontvangen de komende vier jaar een programmerings- of productiebijdrage van het Fonds Podiumkunsten. Daarvoor trekt het fonds een totaalbedrag van 26,8 miljoen euro uit. Met de podiumregeling wil het fonds het presenteren van professioneel podiumkunstenaanbod in het hele land ondersteunen.

Het Fonds Podiumkunsten (FPK) geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten. Voor zijn podiumregeling verdeelde het fonds het beschikbare budget over zes landsdelen: Noord, Oost, Midden, Zuid, West en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Samen moeten de geselecteerde theaters en concertzalen een publiek door het hele land bedienen.

‘Podia spelen een onmisbare rol in het verbinden van de professionele podiumkunsten met een publiek. Een goed gespreid netwerk van podia is daarbij essentieel’, schrijft fondsdirecteur Viktorien van Hulst op de website van het fonds. ‘Daarnaast dragen podia bij aan de artistieke ontwikkeling van podiumkunstenaars, door een podium te bieden aan artiesten en gezelschappen.’

Wat de toegekende podia volgens Van Hulst gemeen hebben, is ‘een duidelijke artistieke identiteit en een goed inzicht in hun publiek’. De grootste bedragen in de regeling gaan straks naar TivoliVredenburg in Utrecht (regio midden), SPOT Groningen (regio Noord), Doornroosje in Nijmegen, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Zwolse theaters (regio oost), Paard, Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui en Zaal 3 (HNT) in Den Haag, De Doelen in Rotterdam, Het Concertgebouw, Internationaal Theater Amsterdam, Paradiso en de Melkweg in Amsterdam (regio west), Parkstad Limburg Theaters, Theater Heerlen, Het Parktheater in Eindhoven, Schouwburg & Concertzaal Tilburg en Theater aan het Vrijthof in Maastricht (regio zuid). Zij ontvangen allemaal een programmeringssubsidie van € 58.450 per jaar.

49 podia ontvangen naast de programmeringsbijdrage ook een productiebijdrage van € 29.400. Deze subsidie is bedoeld voor het  (co)produceren of samenwerken met lokale makers of het ondersteunen van regionaal talent. Het fonds hoopt zo het lokale/regionale productie- en ontwikkelklimaat voor makers te versterken. 2 podia (Theater Walhalla in Rotterdam en Muziekgieterij zijn Maastricht) ontvangen alleen deze productiebijdrage (en geen programmeringsbijdrage).

Aan de programmerings- en productiebijdragen is een totaalbedrag van 26,8 miljoen euro verbonden (voor vier jaar). ‘Om het aantal toekenningen en de geografische spreiding en diversiteit te behouden’, voegde het fonds eind 2024 3,9 miljoen euro extra toe aan het budget voor de podiumregeling. Hierdoor kan het 134 podia ondersteunen met hun programmering, vergelijkbaar met twee jaar geleden, toen de regeling voor het eerst werd uitgevoerd.

Bovenop de nu verdeelde 26,8 miljoen, gaat het fonds de betrokken podia ook extra ondersteunen om gezelschappen, artiesten en makers eerlijker te belonen (fair pay). Het fonds mag daarvoor van het ministerie van OCW ruim 1,5 miljoen per jaar extra verdelen. De podia ontvangen daarover later een aparte beschikking.

Foto: Kamerich Budwilowitz – Wauw! van BonteHond