Niets te zoeken bij de plaatselijke kerk, maar toch op zoek naar zingeving? Uitgepraat met familie en nood aan afleidend vermaak? Of krijg je net geen genoeg van het Kerstgevoel en wil je meer? De theaters pakken deze weken groots uit met hun kerstprogrammering. Een selectie.

1. Traditioneel: A Christmas Carol 

A Christmas Carol van STET The Englisch Theatre
Zoals ieder jaar wordt het kerstverhaal van Dickens over de verbitterde wrek Scrooge weer in verschillende versies gespeeld. De Britse Ashley Ramsden vertelt het verhaal in zijn eentje en werft daarbij fondsen voor enkele goede doelen. Engels gesproken, zonder boventiteling.
 20 tot en met 22 december, Theater aan het Spui, Den Haag

A Christmas Carol van Dutch Don’t Dance Division en Residentie Orkest
In 1992 bewerkte componist Carl Davis Dickens’ kerstverhaal tot een ballet, dat de Dutch Don’t Dance Division en het Residentie Orkest nu een heel eigen karakter geven. Dus geen traditioneel Britse interpretatie, maar een belangrijke rol voor Den Haag en Scheveningen van 1910.
25 tot en met 29 december, Zuiderstrandtheater, Den Haag

Scrooge, de musical van Music Hall
Het Vlaamse Music Hall herneemt zijn ‘Scroogical’, met acteur Warre Borgmans in de hoofdrol. Frank Van Laecke en Allard Blom verzorgden het scenario en de songteksten. De muziek is van Dirk Brossé en de regie van Cornelius Baltus.
26 tot en met 29 december, nieuwe Luxor Theater, Rotterdam daarna terug in Antwerpen

2. Alternatieve middernachtmis

Stille Nacht am Silbersee
Stemmig en meditatief programma, met als muzikaal hart de koralen van J.S. Bach met ‘Jesu meine Freude’. Na Arthur Japin (2017) en Anna Enquist (2018), nodigt het onorthodoxe muziektheatergezelschap Silbersee dit jaar psychiater en activist Glenn Helberg uit als ‘wintergast’.
Tournee nog tm 23 december

De Alternatieve Nachtmis van Urban Myth
Urban Myth en Internationaal Theater Amsterdam bouwen de Amsterdamse Stadsschouwburg weer om tot ‘een ware theaterkathedraal waar ruimte is voor bezinning en plezier’. Inspirerende mensen vertellen hun verhaal, afgewisseld met theatrale en muzikale acts. Deze editie staat in het teken van verandering, met onder meer theatermaker Stephanie Louwrier, cabaretier Marjolijn van Kooten, beeldend kunstenaar Raquel van Haver, toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens en klimaatactivist Egbert Born.
24 december, Internationaal Theater Amsterdam

3. Wintercircus

Wereldkerstcircus
Koninklijk Theater Carré viert het 35-jarig jubileum van zijn kerstcircus. Zoals bij de meeste kerstcircussen staan op het programma bekroonde acts van de grote internationale circusfestivals. Uit Moskou komt The Royal Circus Gia Eradze, dat dit jaar in Monte Carlo de Gouden Clown won. Ook de Sky Angels, de Gouden Clown winnaars uit 2017, zijn aanwezig. Verder een internationaal gezelschap uit Rusland, China, Amerika, Mexico, Argentinië, Italië, Spanje, Duitsland en Oezbekistan.
19 december tot en met 5 januari, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Groot Kerstcircus Den Haag
In Den Haag zijn ze toe aan de 21ste editie van hun kerstcircus. Extra speciaal in de circustent op het Malieveld dit jaar is de deelname van het Chinees Nationaal Circus, na jaren van afwezigheid. Naast de Chinese acrobaten, zullen onder meer de Spaanse clown Juanes en zijn Franse collega Ferdinand te zien zijn.
 21 december tot en met 5 januari, Mailieveld, Den Haag

Wintercircus Utrecht
Na twee jaar afwezigheid ook weer een circus in de Jaarbeurs in Utrecht. Op P2 wordt een grote tentenstad opgebouwd waarin eveneens artiesten uit alle delen van de wereld optreden. Aangekondigd zijn onder andere een ‘rad des doods, razende motoren in de ‘Globe of Speed’ en een thriller op de hoge draad’.
21 december tot en met 5 januari, Jaarbeurs, Utrecht

4. Geen zin om te koken?

De Winterkaravaan 2019
Smakelijke stamppot en winters bier bij vijf nieuwe voorstellingen van jonge theatermakers. Op vijf plekken in een grote, ontmantelde drukkerij geven makers Eva van der Post, Scott Beekhuizen en Rosine Langbroek, Femke Arnouts, Kathlyn Wuyts en Momo Samwel, Naomi Steijger en Sien Vanmaele en Rani Decock hun visie op het thema ‘groeizucht’.
22 tot en met 29 december, De Drukkerij, Alkmaar

Hedda Gabler
Het sympathiek stadsgezelschap Mooi Weer & Zo serveert in zijn intieme theatercafé een vijfgangendiner bij hun opvoering van Hedda Gabler. Dick van Teylingen schreef in zijn recensie dat ‘de bewerking die dramaturg Alexander Schreuder maakte, helemaal van deze tijd is: snel, helder en spetterend.’
Tot en met 29 december, Theater Mooi Weer & Zo, Rotterdam

5. Jeugd

De Notenkraker en de muizenkoning (8+)
Het magische sprookjesballet is nog altijd de meest succesvolle productie die Het Nationale Ballet ooit heeft uitgebracht. Toer van Schayk en Wayne Eagling doopten het aloude verhaal om tot een oer-Hollandse productie. Hun versie speelt zich niet af op kerstavond, maar op een sinterklaasavond in Amsterdam, ergens rond 1810. Met schaatsenrijders die over de grachten zwieren. Mocht je geen kaartje meer kunnen bemachtigen, de verkoop voor kerst 2020 is gestart.
Tot en met 1 januari, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Once upon a time: kerst in het Wilde Westen (5+)
Speciaal voor de leerlingen van jeugdtheaterschool Rabarber schreef Marcel Roijaards een nieuw kerstverhaal. Dat draait om het meisje Maggie Smith, dat zichzelf Billy the Kid noemt en het Wilde Westen op z’n kop zet. Midden in de prairie leert ze een aantal cowboys naar de sterren te kijken en vertelt ze over het wonder van kerst. Beginnen zelfs de stoerste mannen ‘Dreaming of a white Christmas’ te zingen?
26 december tot en met 3 januari , Theater aan het Spui, Den Haag

Repelsteeltje en de blinde prinses (8+) 
Net als voorgangers De Gelaarsde Poes en Lang en Gelukkig regisseert Pieter Kramer bij Theater Rotterdam een nieuw stuk ‘vol grappige verwikkelingen, snedige dialogen, gloedvolle liedjes en magische toverkunsten’. Sprookjes en realiteit lopen door elkaar. Zo zijn er deze keer de koninklijke personages Bernhard, Marijke en Juliana, maar is Repelsteeltje nog steeds een magisch mannetje met toverkrachten, overigens gespeeld door Wart Kamps.
Tournee tot en met 13 april 

Oliver! (6+)
Musicalversie van die andere kerstklassieker van Dickens, over een jongen die zich staande moet houden in een arme textielstad. Het Londense straatjes van 1800-idee wordt hier losgelaten, voor eigentijds steiger- en sloophout. En een deel van het spel vindt plaats tussen het publiek in de zaal. Op eerste Kerstdag, kan je na afloop van de middagvoorstelling aansluiten bij het kerstdiner.
25 tot en met 29 december, Muziekcentrum Enschede

6. Gegarandeerd kwaliteit: bejubelde voorstellingen

Cathedral
Het Scapino Ballet danst een wonderbaarlijke zoektocht naar de wereld van morgen, op de mystieke muziek van Arvo Pärt. Onze recensent Dick van Teylingen zag in de bewegingen ‘de elegantie van klassiek ballet, het schokkerige van robots en het dwarse van ongelukken’.
Tournee tot en met 15 februari

De Lachgasfabriek
Freek de Jonge sluit 2019 af met zijn ‘jaarsconference’ De Lachgasfabriek. Daarin staat volgens onze recensent Ruud Buurman ‘een Freek die weet dat hij tegen de bierkaai vecht’, maar ‘zijn woede-uitbarstingen zijn evengoed indrukwekkend en vaak hilarisch’.
 Tot en met 30 december, WestergasTheater, Amsterdam

Foto: No Candy