Bij De Goudse Schouwburg & Cinema Gouda zijn 12 vaste medewerkers ontslagen. Eerder werden al 25 contracten voor bepaalde tijd niet verlengd. De posities van drie vertrekkende medewerkers worden niet meer ingevuld. 

De schouwburg zit in zwaar weer door de coronamaatregelen. ‘We hadden altijd de beste resultaten qua bezoekersgraad en horeca-omzet, juist daardoor worden we nu zo hard getroffen’, zegt directeur Tineke Maas. ‘Maximum 15 procent van onze inkomsten bestond uit subsidie’.

Inmiddels is het theater weer open en de grote namen in september zitten behoorlijk vol. Maar het blijft moeilijk, zegt Maas. Door de anderhalvemeterregel mag ze voor de grote zaal 200 van de 813 stoelen verkopen, in de kleine zaal 58 van de 232. Dat heeft ook gevolgen voor de horeca-omzet.

Met ‘borrelbags’, arrangementen en een theaterexpo probeert het theater nu de beleving in het gebouw te verbeteren, waardoor bezoekers ook weer wat langer blijven hangen. ‘Met alle regeltjes, routes en desinfectiepaaltjes, was dat een stuk minder geworden.’

Maas verwacht dat de schouwburg pas in 2024 weer op het normale niveau gaat draaien. ‘Als dat ooit weer lukt. Er komt een economische recessie aan, mensen gaan hun baan verliezen en er gaan meer gezelschappen omvallen.’ Vooral over het laatste maakt de directeur zich veel zorgen. ‘Het professionele aanbod van de hele grote reizende producties verschraalt.’ Samen met collegatheaters uit Leiden en Dordrecht zoekt de schouwburg nu naar mogelijkheden om samen eigen producties op te zetten, met een regionaler karakter.

In totaal werken er 110 mensen in Gouda. De ontslagen vallen zowel bij productie, verhuur, kaartverkoop, marketing, financiële administratie als bij office- en servicemedewerkers. Ook worden er uit de vaste schil freelance theatertechnici geen mensen meer gevraagd.

De schouwburg ontving rijkssteun uit het eerste steunpakket voor de culturele sector (via de podiumregeling bij het Fonds Podiumkunsten) en wacht nog op matchingsgeld van de gemeente.

Als gevolg van de coronamaatregelen moesten ook al Theater Carré, het Chassé Theater en Amerpodia, de organisatie achter het Compagnietheater, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Felix Meritis, personeel ontslaan.