De komende week zijn vooral veel dansvoorstellingen online te bekijken en worden in het kader van de kindermuziekweek gratis opera- en muziektheatervoorstellingen aangeboden. 10 thuiskijktips voor deze week.

1. Rooftop Sessions Chapter Four van ISH Dance Collective
In een serie korte films performen ISH-dansers en xtreme sporters van verschillende disciplines op Amsterdamse en Rotterdamse daken. De muziek wordt steeds nieuw en live gecreëerd. ‘Een mooie, ritmische samenkomst, een klein moment van bezinning, vlak voordat de zon ondergaat’, schreef Djuna Kramer in haar recensie over het eerste deel van deze reeks. Chapter Four verkent het credo ’the eye of the beholder’ onder regie van Nedda Sou. Vanaf observatiedek A’DAM Lookout en vanuit sky bar Madam dansen Lucinda Wessels en Tamara Robledo Oud ‘alle restricties van zich af’. Met opzwepend slagwerk van percussionist Laura Trompetter.
Op 15 april.
Via
de website en de social media kanalen van ISH.

2. 2021: A Space Odyssey van Talentlab 2021
Inkijkje in het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID. Onder begeleiding van Paul Slangen en Joost Segers werken acht talenten uit verschillende disciplines vijf weken lang intensief samen. In de Maastrichtse Bordenhal presenteren ze een ‘heelal’ van installaties. Het collectief van Talentlab 2021 bestaat uit Reggy van Bakel (muzikant, componist), Sebas van der Donk (acteur, theatermaker), Charlotte Goesaert (danser, choreograaf), Karlijn van Kruchten (performer muziektheater, theatermaker), Alvin ‘Dookie’ Schepers (rapper), Jelle Stiphout (regisseur, theatermaker), Kelly Vanneste (danser, maker) en Rosanne van Wijk (performancekunstenaar).
Op 16 april om 20.00 uur.
Aanmelding voor de gratis livestream via deze link.

3. De Futuristen #2 van Nieuw Utrechts Toneel en Studium Generale van de Universiteit Utrecht
Tweede programma in reeks op het snijvlak van kunst en wetenschap over de toekomst van werk. Onder aanvoering van theatermaker en acteur Greg Nottrot maken De Futuristen in één dag theatraal materiaal naar aanleiding van een interview met steeds een andere wetenschapper. Gast van deze editie is Prof. Tanja van der Lippe, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht die veel publiceert over arbeid, tijdsdruk en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Onlangs bracht ze het boek ‘Waar blijft mijn tijd’ uit. Recensent Marijn Lems was niet perse lovend over de eerste editie, maar wel ‘uitermate nieuwsgierig’ naar volgende afleveringen. ‘Wat er aan het einde gebeurt zou onmogelijk zijn in een gerepeteerde voorstelling óf een traditionele talkshow.’
Op 16 april om 20.00 uur.
Tickets voor de gratis livestream via de website van het Nieuw Utrechts Toneel

4. Goud! (4+) van De Nationale Opera en Opera Zuid
In het kader van de Kindermuziekweek biedt De Nationale Opera gratis streams van kindervoorstellingen aan via het online platform. Vrijdag gaat Goud! online in première, muziektheater over steeds meer en grotere wensen, over alles kunnen krijgen en nooit genoeg hebben. Een percussionist en een zangeres spelen en zingen het verhaal van een magische vis die al je wensen kan laten uitkomen. De compositie is van Leonard Evers, met een libretto van Flora Verbrugge, die zich baseerde op een sprookje van Grimm. De productie werd aanvankelijk in 2012 geschreven voor Theater Sonnevanck.
Op 16 april om 16.00 uur.
Gratis livestream via de website van De Nationale Opera & Ballet.

5. Een lied voor de maan (6+) van De Nationale Opera
Toon Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierenverhalen, vol amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Voor de jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) raakte de vertelling Een lied voor de maan gelijk een snaar. Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Afgelopen editie van het Opera Forward Festival ging Een lied voor maan als jeugdopera online in première. Volgens recensent Henri Drost overtuigde de voorstelling ‘zeker met deze cast met de vrolijk piepende muizen (Ginette Puylaert, Francine Vis en fluitist Mirna Ackers), Berend Eijkhout als sprinkhaandirigent, Jan-Willem Schaafsma die de kikker flink uitvergroot neerzet en bovenal Vera Fiselier die melancholie en euforie met een warme stem verbeeldt.’
Op 17 april om 16.00 uur.
Gratis livestream via de website van De Nationale Opera & Ballet.

6. The Dying Swan Project van Eric Gauthier
Op initiatief van de Canadese danser en choreograaf Eric Gauthier creëerden zestien choreografen een danssolo voor elke danser van Gauthier Dance Company, geïnspireerd op de beroemde danssolo (Michel Fokine) die het project zijn naam gaf. De opdrachten werden voorzien van originele muziek en gefilmd door jonge cineasten. Holland Dance Festival is een van de partners van het project. Het festival toont de videoclips gratis op zijn website en programmeert de podiumversie begin 2022.
Vanaf 16 april
Via You-Tube kanaal en op de website van Holland Dance Festival

7. Matties (12+) van Danstheater AYA
Dansvoorstelling over het vinden van je plek op het meedogenloze slagveld van de school, over nieuwe vriendschappen en de vele verraderlijke gezichten ervan. De muziek is van Nikolaï Clavier. De livestream start met een korte live introductie door Wies Bloemen, choreograaf en de artistiek leider AYA. Na afloop is er een Q & A met Bloemen en dansers Isabelle Nelson, Marko Šakić, Alicia Anais en Fuentes Sifuentes.
Op 21 april om 19.30 uur.
Tickets via de website van Theater De Krakeling.

8. Sultan in de Maan van Werkplaats Walhalla
Muzikale familievoorstelling van regisseur Khouloud Zaher en schrijver Bram Klein, naar het waargebeurde verhaal van sultan Mohammed V.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde hij het leven van 250.000 joodse Marokkanen. Sultan in de Maan wordt gespeeld door Zahra Ouajil, Zahra Lfil, Said El Abboudi, Zouhair Mtazi en Sebastiaan Frowijn.
Op een zelfgekozen moment tussen 21 april en 4 mei.
Tickets (€ 8,50)
 via de website van Theater Walhalla.

9. The Square recordings van Scapino Ballet Rotterdam
The Square Recordings bestaat uit een reeks voorstellingen van jonge choreografen. De stukken zijn speciaal bewerkt voor video en elk gefilmd op een bijzondere locatie. Op 21 april is Carried alive van Justin de Jager vanuit Garage Rotterdam te zien. De jonge danser en choreograaf is een pionier in de breakdancediscipline ‘threading’ en won onlangs de Korzo aanmoedigingsprijs, de Leo Spreksel Award. 22 april volgt vanuit Theater Rotterdam What remains van de Spaanse danseres en choreografe Alba Castillo. Later in de reeks volgen stukken van Joost Vrouenraets en Shailesh Bahoran.
21 en 22 april om 20.15 uur.
Tickets (€ 10,00)
 via de website van Scapino.

10. We haven’t said enough van NDT 2
Dansers van het Nederlands Danstheater hernemen The Big Crying van Marco Goecke, dat vorige maand in première ging. De choreografie over afscheid op muziek van Tori Amos maakte een gemengde indruk op onze recesent Wendy Lubberding: ‘Het is eigenlijk te veel en het stuk lijkt maar niet op te houden. Maar verdriet, daar moet je soms dwars doorheen om verder te kunnen. Dat tonen de jonge dansers in Goeckes nieuwe stuk met kracht.’ Daarnaast presenteren de dansers IMPASSE,  dat vorige jaar maart al in première ging – maar vlak voordat alle theaters hun deuren moesten sluiten waardoor velen het stuk gemist zullen hebben. Onze recensent Carolien Verduijn zag nog net hoe de Zweedse choreograaf Johan Inger in dit stuk ‘met een geweldige kakofonie aan mensen, bewegingsvormen en muziekstijlen bevraagt wat ‘vooruitgang’ precies is en of dat begrip wel kan bestaan.’
Op 20 en 21 april om 20.00 uur.
Tickets (€ 15,00)
via de website van NDT.

Foto: Lied voor de maan van De Nationale Opera, Kim Krijnen