Onze selectie uit de online voorstellingen van deze week.

1. Blind Breakfast van Laura van Dolron
Stand-up philosopher Laura van Dolron ontmoet een voor haar onbekende stadsgenoot tijdens het ontbijt. Op basis van die ontmoeting schrijft ze ‘een liefdesverklaring op het eerste gezicht’ die ze diezelfde avond nog met het publiek deelt. De date is onderdeel van een serie ontmoetingen die door Theater Rotterdam wordt georganiseerd en Van Dolron in de loop van het jaar zal koppelen aan meer stadsgenoten.
Op 20 mei om 20:15 uur. Kaarten (€ 10,00 – 12,50) zijn verkrijgbaar via de website van Theater Rotterdam.

2. De tranen van de zeemeermin van Lab Immersief
Lab Immersief is een nieuw ontwikkelingshuis voor innovatieve, immersive theatervormen. De tranen van de zeemeermin wordt een interactieve online-ervaring gebaseerd op het feuilleton ‘20.000 mijlen onder zee’ van Jules Verne, die deelnemers meeneemt in de diepte van de zee.
Op 20 en 21 mei om 19:30 uur of 20:30 uur. Kaarten (€ 6,00) zijn verkrijgbaar via de website van Lab Immersief.

3. SPRING@HOME van SPRING Performing Arts Festival Utrecht
Naast het live programma op diverse locaties in Utrecht, is het festival dit jaar ook nog deels online te beleven. Zes internationale kunstenaars en kunstgezelschappen, zoals Chiara Bersani en Faye Driscoll, maakten nieuwe interactieve thuisproducties. De voorstellingen komen per post, telefoon en diverse online media naar de toeschouwer toe.
20 t/m 29 mei. Meer informatie op de website van SPRING.

4. Drie dansfilms van Het Nationale Ballet
De nieuwe Young Creative Associates van Het Nationale Ballet, Wubkje Kuindersma, Milena Sidorova en Sedrig Verwoert, presenteren zich voor het eerst sinds hun benoeming afgelopen december. Ze bedachten ieder het concept en een choreografie voor een dansfilm, die online onder de gezamenlijke noemer Young Creatives getoond wordt.
Vanaf 20 mei. De films zijn gratis te zien via de website van het Nationale Ballet en blijven 6 maanden lang toegankelijk.

5. Melomaniac van Maas theater/dans en het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Dansers van Maas, een dj én blazers, strijkers en een slagwerker van het Philharmonisch Orkest dagen elkaar uit en zoeken samen naar nieuwe dansvormen op oude klanken. Jolanda Spoel regisseert de cross-over van breakdance en muziek voor jongeren en jong volwassenen.
Op 21 mei om 20:15 uur. Kaarten (€ 7,50) zijn verkrijgbaar via de website van MAAS.

6. De zaak shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit
De televisiefilm De zaak Shell is een bewerking van de gelijknamige theatervoorstelling, waarin de hoofdrolspelers in de klimaatcrisis de kans krijgen om een ultiem pleidooi te houden over hun verantwoordelijkheid in het grootste probleem van dit moment. De tv-regie is in handen van Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A., Mi Vida). Jaap Spijkers keert terug als CEO van Shell. ‘De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen’, schreef Margriet Prinssen over de originele theaterversie
Op 21 mei om 23:00 bij BNNVARA op NPO 3.

7. Feminale van Krisztina de Châtel en Astrid Boons
Een zoektocht naar balans in onzekere tijden in twee choreografieën (Scala en Arise) van twee generaties vrouwen; de een met een lange staat van dienst, de ander upcoming. ‘Waar het statement van De Châtel overweldigend is qua vormgeving, houdt Boon het eenvoudig maar to the point‘, scheef Moos van den Broek over de première tijdens de online editie van festival CaDance.
Op 21 mei om 20:30 uur. Kaarten (€ 9,50) zijn verkrijgbaar via de website van LUX Nijmegen.

8. L’Elisir d’amore van Opera Zuid, De Nationale Opera en de Reisopera 
Regisseur Marcos Darbyshire maakt van Donizetti’s komische opera L’Elisir d’amor een eigentijdse coming of age, een verhaal over het verkennen van je eigen identiteit en het verliezen van je onschuld. Samen met Rossini en Bellini is Donizetti dé componist van het Italiaanse belcanto uit het begin van de 19e eeuw. In deze zangstijl spelen emotie en klankkleur van de zangers een grote rol.
Op 23 mei om 20:00 uur. Gratis te zien via de website van OperaVision.

9. Willem Mengelberg tussen licht en donker van de Balie
Helmert Woudenberg, De Theatertroep, Krisjan Schellingerhout en pianist en acteur Jacob de Groot spelen een tekst van Martin van Amerongen over de controversiële concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg. Een verhaal over kunst, engagement en collaboratie, met historische beelden van filmmaker Philo Bregstein en in regie van Carel Alphenaar.
Op 23 mei om 16:00 uur. De gratis livestream is te zien via de website van de Balie.

10. Verdriet is het ding met veren van Theater Rotterdam
Muzikale theatervoorstelling over rouw naar de bejubelde debuutroman van Max Porter, in de fijnzinnige, minimalistische regiestijl van Erik Whien. Onze recensent Marijn Lems vond de voorstelling bijzonder goed geslaagd (in zijn genre). ‘Het spel is uitmuntend – zeker de spanning tussen de felle Jesse Mensah en de zachte Jacob Derwig biedt een fascinerend schouwspel. De aanpak van Thijs van Vuure om de acteurs zelf de muziek te laten verzorgen pakt ook nu weer goed uit, en leidt onder andere tot een uitvoering van Purcells Dido’s Lament die werkelijk door merg en been gaat.’ In samenwerking met film- en televisieregisseur Norbert ter Hall is de voorstelling eenmalig via een livestream te zien.
Op 23 mei om 20:30 uur. Kaarten (€ 12,50) via de website van Theater Rotterdam.

Foto: Scala van Krisztina de Châtel, Sjoerd Derine