Sinds de theaters hun deuren niet meer wagenwijd open mogen zetten, zoeken theatermakers onverminderd door naar alternatieven. Vaak zijn dat podcasts en hoorspelen, om veilig vanuit huis te beluisteren. Tien tips voor een nieuwe stille week. 

De Theaterbeprater
In deze nieuwe podcastserie van Toneelschuur Producties gaat acteur Sander Plukaard in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten en nieuw talent. Hij wil de vragen stellen die het publiek wel heeft, maar niet durft te stellen. Een limited series van 7 afleveringen met onder anderen René van het Hof, Marieke Heebink, Jesse Mensah, Nina Spijkers, Jessie L’Herminez, Nita Kersten en Abdel Daoudi. Klik hier om te beluisteren, of via Spotify, iTunes en de bekende podcastaanbieders. 

De Monologen Podcast
Een podcast met monologen geïnspireerd door de actualiteit.
De monologen zijn geschreven door jonge (toneel)schrijvers en ingesproken door Nederlandse en Vlaamse acteurs. Het eerste seizoen heeft als inspiratie de quarantainemaatregelen, in elke aflevering geeft een ander personage een inkijkje achter de voordeur. Klik hier om te beluisteren, of via Spotify en Apple podcasts.

Ervaring voor beginners
Podcast-serie waarin Theo Maassen exact 60 minuten praat met makers over de kunst van het maken. Iedere aflevering een andere kunstenaar die over een andere kunst vertelt. Klik hier om te beluisteren.

PodBast
Bastiaan Meijer spreekt met succesvolle mensen over hun weg naar de top, hoe ze omgaan met kritiek en wat jonge carrièremakers van ze kunnen leren. In de laatste aflevering interviewt hij musicalactrice Willemijn Verkaik. Er zijn al drie seizoenen verschenen, klik hier om te beluisteren, of via YouTube, Spotify en Apple Podcasts.

Making an Opera
Podcastmaker Stef Visjager kreeg anderhalfjaar lang onbeperkt toegang achter de schermen bij De Nationale Opera, waar ze zes jonge zangers volgde bij het maken van de opera
Ritratto. De podcast is de winnaar van de Prix Europa Best European Radio Music Programme en kreeg de Special Mention (2e prijs) van de Prix Italia. Klik hier om te beluisteren,  of via alle bekende podcastplatforms.  

KOFFIEDIK
Een serie van zes afleveringen die zich afspelen in een utopische stad in Nederland in het jaar 2104. Zes bewoners vertellen over een toekomst waar oorlogen, mondiale gezondheidscrises, natuurrampen en de maatschappelijke ongelijkheid verleden tijd zijn. ‘In de wereld van KOFFIEDIK zijn mens en maatschappij meer dan ooit in harmonie, regeert de natuur en is duurzaamheid de standaard.’ De verhalen zijn geschreven door zes vooraanstaande theaterschrijvers, waaronder Jibbe Willems en Joost Oomen. Luister het hoorspel hier.

Dubbel Glas
Rinske Bouwman en Inge Wannet leiden je een half uur lang door je eigen huis. Dit kan nog tot 18 december 2020, luister hier

Zoek (8+)
Kwatta maakte een modern sprookje over verlies, geschreven door Maaike Bergstra. Voor € 3,99 is de voorstelling te huur via het platform Cultuurticket.

Het hart dat zichzelf verraadde
Een muziektheater-thriller van Collectief Ludvik, geïnspireerd door Edgar Allen Poe’s The Tell-Tale Heart. Het hoorspel komt later dit jaar uit en is dan te beluisteren op alle bekende podcastkanalen. Voor meer info klik hier .

De Pindakaasprins (6+).
Hoorspel van de gelijknamige jeugdvoorstelling van Orkater in coproductie met Holland Baroque en Oorkaan. Te beluisteren via Spotify.