De dagen worden alsmaar korter en donkerder, maar gelukkig komt de kerstvakantie er aan! Een uitmuntende kans om weer eens onder de koptelefoon te duiken en te ‘binge-listenen’ naar de beste theaterpodcasts. Om aan het kerstdiner met familie te ontsnappen, tot rust te komen onder de kerstboom of de schaatstocht extra informatief te maken, hier 10 podcasttips van de redactie van Theaterkrant voor jou. 

Boze Bejaarden van Wunderbaum
Theatergroep Wunderbaum brengt een achtdelig tragikomisch hoorspel uit dat zich in en om een verzorgingshuis afspeelt. De buren vinden daar de nieuwe liefde tussen Emiliene (86) en haar masseur Nestor (75) maar niets en bedenken een plan. Met een topcast van senioren maakt Wunderbaum een ‘comedy of errors met veel misverstanden en romantische, zoete en warme momenten’, maar ook een scherpe kritiek op onze omgang met de zorg en met ouderen. Volgend jaar brengt Wunderbaum het verhaal ook live naar het theater met acteurs, muzikanten, zangers en een dirigent.
De podcast om met of zonder opa en oma te luisteren staat vanaf vandaag op de website van Wunderbaum.

Podcast Internationale Festival Residentie
Voor een reisje door het theaterlandschap in Nederland, België en Engeland vanaf je eigen bank moet je bij deze podcast zijn. In het kader van de Internationale Festival Residentie, een samenwerking tussen Het TheaterFestival (Vlaanderen), het Battersea Arts Centre (Londen) en het Nederlands Theater Festival, bezochten zes makers uit drie landen deze zomer de drie festivals. In deze podcast delen ze hun persoonlijke visie op de stand van de podiumkunsten in elk van de landen.
Meer informatie en de podcast vind je op de site van het Nederlands theaterfestival.

Kan niet bestaat niet van de Brakke Grond en Mister Motley
Laat je inspireren door briljante ‘mislukking’. In deze podcast vertellen Vlaamse en Nederlandse kunstenaars over een werk dat nooit gemaakt is, over worstelingen, hilarische mislukkingen en dromen die te groot bleken. In gesprek met Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn geven de kunstenaars een verassend kijkje in hun dagelijkse realiteit en maakproces. Het is een podcast waarin de kunst van haar sokkel wordt gemept en de luisteraar eindelijk écht dichtbij maker komt.
Vanaf 16 december vind je ‘m op de site van de Brakke Grond.

(R)evolution of Skills III van Het Huis Utrecht
Deze podcast tipten we al eerder. Milone Reigman, artistiek coördinator bij Het Huis Utrecht, gaat in gesprek met makers van kleur om te verkennen welke ruimte nodig is om ze op te nemen in het werkveld. Naar aanleiding van de eerste twee delen stelde ze zich de vraag waarom er van makers wél maar van instellingen vaak geen aanpassingsvermogen wordt verwacht. Samen met gasten Gyonne Goedhoop, Gianni Noten en Swendeline Ersilia bespreekt ze in deel III van de podcastreeks de verbinding tussen de maker en de instelling, het onderhouden van een netwerk en de ruimte die een instelling moet bieden.
Meer informatie en een linkje naar de podcast vind je op de site van Het Huis Utrecht.

Generation XIII van Delphine Hesters
Ook deze bespraken we al eerder. In Generation XIII volgt Delphine Hesters vijf studenten van dansschool P.A.R.T.S. in Brussel gedurende hun driejarige opleiding. In de nieuwste en laatste twee afleveringen zijn de drie jaar rond en horen we hoe de studenten met vallen en opstaan hun weg zoeken richting een plek in het professionele veld. Een podcast over dans, maar ook over grote maatschappelijke thema’s, volwassen worden, heimwee, vriendschappen en lol hebben. Afgelopen jaar werd de podcast genomineerd voor de Oorkondes, de podcastprijzen van de Vlaamse krant De Standaard.
Je vindt de podcast op de website van P.A.R.T.S.

De 100 vrouwen van Marcel van Marcel Musters en Pablo Cabenda
Acteur Marcel Musters, bekend van theatergroep Mugmetdegoudentand, gaat samen met journalist Pablo Cabenda elke twee weken in gesprek met een vrouw die speciaal is in zijn leven. Veel van zijn medespelers en vrienden in film en theater komen aan het woord en vertellen persoonlijke verhalen en anekdotes. Eerder sprak Musters al met onder anderen Monic Hendrickx, Merel Polat, Neske Beks, Jeannette Smit, Chrisje Comvalius en Elsie de Brauw.
Meer informatie en een link naar de podcast zie je op de website van de Mug

Fundamentele gesprekken van Festival Cement
In deze podcastreeks van Festival Cement, een festival met voorstellingen van jonge theatermakers, onderzoeken gasten samen met theatermaker en schrijver Lotte Lola Vermeer nieuwe tendensen, inspirerende voorbeelden, de rol van het publiek en de toekomst van de theatersector. Want wat betekent autonomie nog voor een kunstenaar? Wat is de positie van de podiumkunsten in de samenleving? En moet publiek nog steeds publiek heten, of moeten ze eerder als ‘hooligans’, deelnemers of probleemeigenaren worden benaderd? Onder anderen Floor van Leeuwen, Farnoosh Faria, Andrea van Wingerden, Florian Hellwig, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers en Gert Biesta schuiven aan.
Alle afleveringen vind je op de website van Festival Cement.

Nachtradio Insomnia van DE HOE
DE HOE, de intergenerationele fusie van de Vlaamse theatercollectieven De KOE en Hof van Eede, maakte een luisterspel ‘voor slapelozen en nachtraven, voor mensen die ’s nachts of overdag ergens over wakker liggen’. Het lijkt een spontaan nachtelijk gesprek, maar de podcast is overdag opgenomen en helemaal uitgeschreven, inclusief spannende plotwendingen, spoilers, discussies en verontrustende eindbeelden. Voor als je zin hebt in een toneelstuk, maar geen zin om onder je kerstboom vandaan te komen.
Nachtradio Insomnia luister en kijk! je op de website van DE HOE.

Figuurlijk van De Zendelingen
Xandry van den Besselaar en Anke van Meer duiken in de wondere wereld van het figurentheater. In drie afleveringen verdiepen ze zich in poppen, papier en objecten en bezoeken ze de ateliers van de grootste namen in deze relatief onbekende tak van het theater. Zo spreken ze onder anderen met Marc Maillard (FroeFroe), Ulrike Quade, Benjamin Verdonck, Charlotte Bouckaert, Annlies van Hullebusch en Griet Herssens. Alle aspecten van figurentheater komen aan bod: ingenieuze marionetten, pop-up papierinstallaties, schaduwtheater, kijkdozen met bewegende kleurvlakken en tot leven gewekte foto’s.
Luister nu naar Figuurlijk op de website van De Zendelingen.

Upon Impact van Peergroup
Peergroup maakt al ruim twintig jaar locatie- en gemeenschapstheater. Wat was daarvan de maatschappelijke impact? Wat liet een spoor achter en wat kraste nauwelijks op het oppervlak? In een driedelige miniserie blikt kunstenaar, researcher en podcastmaker Imogen Humphris terug op producties van Peergroup. Ze spreekt met makers over de totstandkoming van producties, met degenen die door het proces werden beïnvloed en met sociale wetenschappers die de impact van het werk hebben onderzocht.
De drie (Engelstalige) afleveringen van Upon Impact zijn zowel te beluisteren via Spotify als Apple-podcast

Foto: still Nachtradio Insomnia van DE HOE