Onze selectie uit het online theateraanbod uit binnen- en buitenland van deze week.

1. ECHO – de film van Theatergroep ECHO
Actrice Anna Schoen is 41,5 jaar als ze haar solovoorstelling Echo speelt. Dat is de leeftijd die haar moeder had toen ze te horen kreeg dat ze ziek was. Dat de kanker haar doodvonnis zou zijn, wist ze toen nog niet. Nu is Anna zelf moeder en de dag komt in zicht dat zij ouder zal zijn dan haar eigen moeder ooit geworden is. Theaterkrant.nl noemde het een ‘Indrukwekkende worsteling met toekomst en schuld’. De tekst is geschreven door Koen Frijns en de regie van de voorstelling lag in handen van Ko van den Bosch, de filmregie van deze opname voerde Jonas de Witte.
12 en 13 mei, 20:30 uur. Kaarten voor de livestream (€ 7,50 – 10,00) zijn verkrijgbaar via Theaterbellevue.nl.

2. Internationales Figuren Theaterfestival
Het festival voor objecttheater dat in Erlangen, Nürnberg en Fürth plaatsvindt, is dit jaar voor iedereen toegankelijk, dankzij het onlineprogramma. Het onderwerp van de 22ste editie is de innovatieve en creatieve ontwikkelingen van het virtuele theater. Het programma bestaat uit livestreams, interactieve performances, instagames, korte films en debatten. Te gast zijn gezelschappen uit onder meer Frankrijk, El Salvador, Zwitserland en Turkije.
9 t/m 16 mei. Meer informatie over het programma en het festival is te vinden op de FigurenTheaterfestival.de.

3. Theatertreffen Berlijn
Elk jaar maakt de jury van het Theatertreffen in Berlijn een selectie van de meest spraakmakende en indrukwekkende producties uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Daarnaast worden makers uit de internationale theatersector uitgenodigd.  Het festival is een samenwerking tussen makers, wetenschappers, journalisten en het publiek, die allen samen naar de recente ontwikkelingen en debatten kijken die op het moment binnen de theaterwereld spelen.
Vanaf 13 t/m 24 mei. Meer informatie en het programma op de website van het Berliner Theatertreffen.

4. NEXT! van Introdans en Festival Piano Biënnale
Festival Piano Biënnale heeft Introdans uitgenodigd voor een samenwerking waarin dans en piano een pas-de-deux aangaan. Het nieuwe talent van Introdans, waaronder de dansers Ruben Ameling, Jurriën Schobben, Elena Pampoulova en Lucas Donner krijgen de kans om elk een eigen choreografie te creëren.  In de deze voorstelling zijn alle dansers van het gezelschap te zien. NEXT!.  De Nieuwe Oost coproduceert als ontwikkelinstelling die jonge choreografen in hun werk steunt en begeleidt.
13 mei, 20:30 uur. Kaarten voor de livestream (€ 12,50) zijn verkrijgbaar via Introdans.nl.

5. Interview met Paul van Vliet door Haagsch College en Het Nationale Theater
Meer dan zestig jaar speelde kleinkunstenaar Paul van Vliet voor uitverkochte theaters in Nederland. Nu blikt hij samen met Eveline van Rijswijk terug op een succesvol en bewogen leven. Het interview met het Haags icoon kwam naar aanleiding van zijn recent verschenen boek Heimwee tot stand.
13 mei, 20:15 uur. Kaarten voor de livestream (€ 12,00) zijn verkrijgbaar via Haagschcollege.nl.

6. Citizen K van Sadettin K
De productie van theatermaker Sadettin Kırmızıyüz werd in 2019 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De autobiografische voorstelling, met muziek van Kaspar Schellingerhout, beschrijft Sadettins jeugd in Zutphen tot zijn bestaan in Amsterdam Noord. Luuk Verpaalen schreef op Theaterkrant.nl: ‘Deze voorstelling gaat dieper, kruipt meer onder de huid. En doet vooral een groot beroep op onze empathie. Luister eerst, oordeel later.’ De televisiebewerking is een coproductie van Sadettin K, het Nationale Theater en BNNVARA. De regie ligt in handen van Julius Ponten.
14 mei, 23:00 uur op NPO3. Meer informatie op BNNVARA.nl.

7. Waarom is het stil in de stad? (8+) van Urban Myth, De Krakeling en STIP theaterproducties 
Deze documentaire jeugdtheatervoorstelling vertelt over de coronacrisis vanuit het perspectief van kinderen. Hoe hebben zij de intelligente lockdown ervaren? En wat gebeurde er achter hun voordeur? De regie van deze productie ligt in handen van Jörgen Tjong A Fong en hij wordt gespeeld door Birgit Schuurman en Tarikh Janssen. Op Theaterkrant.nl schreef Henri Drost schreef: ‘Bovenal toont de voorstelling de veerkracht en het lef van het Nederlandse jeugdtheater. Dat niet kiest voor escapisme, geruststellende sprookjesvoorstellingen, maar theater maakt over het hier en nu waarbij vragen onbeantwoord mogen blijven.’
14 mei, 19:30 uur. Kaarten voor de livestream (€ 10,00) zijn verkrijgbaar via de Urbanmyth.nl.

8. Donizetti Queens in Concert van De Nationale Opera
Maya Gour, Frederik Bergman en Maksym Nazarenko delen het toneel met de internationaal gerenommeerde zangers Marina Rebeka, J’Nai Bridges, Ismael Jordi en Roberto Tagliavini. Het concert bestaat uit de hoogtepunten van Gaetano Donizetti’s drie ‘koninginneopera’s’ die DNO het komende seizoen zal brengen. De regie ligt in handen van de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen en de Italiaanse belcantospecialist Enrique Mazzola – chef-dirigent van Chicago Lyric Opera en het Nederlands Kamerorkest – heeft de muzikale leiding.
16 mei, 19:00 uur. Kaarten voor de livestream (€ 12,50) zijn verkrijgbaar op Operaballet.nl.

9. Time Out XL
Time Out XL is een muzikale, interactieve theatervoorstelling met live wetenschappelijk onderzoek naar het mentaal welzijn van studenten. Het is een realistische confrontatie over jong zijn en studeren voor, tijdens en na corona. Time Out biedt een veilig podium om ervaringen en ideeën te delen én het gesprek aan te gaan met bestuurders, beleidsmakers en politici. De voorstelling wordt geregisseerd door René van Zinnicq Bergmann.
19 mei, 20:30 uur. De livestream is gratis toegankelijk op ITA.nl.

10. De puppy podcast van BonteHond
BonteHond heeft een nieuwe podcast die deel uitmaakt van het platform Studio BonteHond. In de loop van het jaar zal Studio BonteHond verder worden aangevuld met een videoserie en uitdagende doe-opdrachten voor kinderen. Onder begeleiding van theatermakers bespreken kinderen in de podcast verschillende thema’s zoals vrijheid, jezelf zijn, eenzaamheid, kunst en Keti Koti. Zij delen hun ervaringen en geven kritisch advies. Daarnaast spelen acteurs de fantasieverhalen die door de kinderen zijn bedacht. Het eerste seizoen bestaat uit tien afleveringen met elke twee weken een nieuw thema.
De podcast is te vinden via Spotify, Google Podcasts en Pocket Casts. Nieuwe afleveringen iedere woensdag