De pandemie raakt kunstenaars wereldwijd en overal duiken creatieve oplossingen op voor het gemis aan live podiumkunsten. Tien tips voor streaming-platforms en podcasts uit het internationale podiumkunstenlandschap.

Streaming platforms:

OperaVision
‘OperaVision is opera for the connected world’, is de slogan van het Europese platform voor voornamelijk muziektheater. Het initiatief wordt onder meer gesteund door de Europese Unie en heeft inmiddels 29 partners uit 17 landen. Het platform behelst gratis streams, informatie over komende producties en een uitgebreid archief met onder meer artikelen, interviews en introducties. Deelnemende operahuizen zijn onder meer De Nationale Opera, De Munt, National Theatre Prague, Komische Oper Berlin en het Teatro dell’Opera di Roma.

Nachtkritik
Nachtkritik is een Duits platform met uitgebreide informatie over Duitstalig theater. Naast recensies en een archief met artikelen en interviews hebben zij een online agenda. Deze toont de streams van actuele en toekomstige online voorstellingen, zodat er elke dag uit een breed en veelzijdig programma te kiezen valt. Veel streams zijn gratis toegankelijk. Deelnemende theaters zijn onder meer Schauspielhaus Hamburg, Thalia Theater, Theater Basel en de Schaubühne.

Digital Theatre
Dit digitale platform werkt met vooral leidinggevende Britse theaters en opera,- musical- en dansgezelschappen, zoals de Royal Shakespeare Company, de Royal Opera House en Opera North. Het platform biedt twee verschillende abonnementen aan waarmee men toegang krijgt tot talrijke producties en achtergrondinformatie (kosten: 8-10 £ per maand).

Teatro Digital
Platform van Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo uit Bogotá, in samenwerking met verschillende andere culturele instellingen en financiële partners uit Colombia. Elke donderdag komt er een nieuwe performance die voor een week gratis beschikbaar wordt gesteld. Naast opera, dans en concerten worden ook toneelvoorstellingen getoond.

Wiener Staatsoper
De gerenommeerde Wiener Staatsoper staat onder muzikale leiding van Philippe Jordan en balletdirecteur Martin Schläpfer. Op de website kan men na registratie gratis naar actuele streams bekijken. De agenda wordt wekelijks gepubliceerd.


Podcasts:

Toes en scène
De Franstalige podcast van Aurélie Charon is een programma van France Culture; dé Franse radiozender inzake cultuur. Het is een breed programma dat zich richt op alle podiumkunsten en elke keer verschillende gasten uitnodigt die over hun werk komen vertellen.

Der Theaterpodcast
Deze Duitstalige podcast is ideaal om grip te krijgen op het Duitstalige hedendaagse theaterlandschap. Het is een samenwerking tussen Deutschlandfunk en Nachtkritik en verschijnt maandelijks. De twee redactrices, Susanne Burkhardt en Elena Philipp, praten samen over nieuwe ontwikkelingen in de theaterwereld, actuele debatten en kwesties en nodigen hiervoor ook vaak een gast uit.

Il teatro di Radio3
Deze Italiaanse podcast is een programma van cultuurzender Radio3. De podcast bestaat uit verschillende rubrieken. Naast interviews met makers en gesprekken over actuele evenementen worden ook luisterspelen uitgezonden of op historische onderwerpen ingezoomd.

The Musicals & Theatre Podcast
De Britse podcast is een programma van magic radio en wordt gepresenteerd door Alice Arnold. Samen met een gast uit de theaterwereld gaat zij het gesprek aan over onder andere diens werk en actuele kwesties.

The Subtext
Deze gerenommeerde podcast wordt gemaakt door toneelschrijver Brian James Polak. De podcast verschijnt maandelijks en is intussen onderdeel van het vakblad American Theatre Magazine. Polak gaat in gesprek met toneelschrijvers over ‘the things usually left unsaid’. De gesprekken geven een inkijk in het werk van verschillende schrijvers, hun stijl en beweegredenen voor het schijven van toneel.

Foto: The Flying Dutchman van Klaipéda State Music Theatre, op 2 april te zien bij OperaVision.