Onder het kopje ISH Nieuwe Makers biedt ISH jonge talenten de kans hun eigen voorstelling te creëren onder de hoede van artistiek leider Marco Gerris. Het is spannend dat frisse ideeën op deze manier de weg naar het theater weten te vinden. Daar hoort natuurlijk ook bij dat het talent soms niet uit de verf komt.

ISHues is de zesde editie in de reeks van ISH Nieuwe Makers en bestaat uit twee compacte jeugdvoorstellingen: Vaders en Gene. Deze keer geen hiphop of breakdance, maar fysiek theater met een flinke scheut humor en een vleugje klassiek ballet.

Makers en actrices Lotte Lammers en Mareille Labohm doken voor Vaders in de ervaringswereld van het kind temidden van een scheiding. Armen worden gerekt, beenspieren losgemaakt. Op de vloer ligt een geel plastic pistool. De dreiging die ervan uitgaat is voelbaar. Een voorbode van het onheil dat onherroepelijk gaat komen.

Twee jonge stoere vrouwen staan in kleurrijke baggy broeken tegenover elkaar. Ze gaan het gevecht aan in een rollenspel dat wat therapeutisch aandoet. Van vader naar dochter en weer terug. In dynamisch en vliegensvlug spel schieten harde woorden over en weer. Heftige beschuldigingen en fantasieën over seksueel misbruik, drankverslaving, depressie en kindermoord worden door deze jonge theatermakers niet gemeden. De vreemde mix tussen jeugdige grappen en gebagatelliseerde zware thema’s verweven zich naadloos met pittig gechoreografeerde vechtscènes.

Familie is wat de twee voorstellingen in ISHues met elkaar verbindt. Een duidelijk verschil in regiekwaliteit is wat hen scheidt. Gene staat voor genen, maar ook voor de fascinatie van deze twee jonge makers voor het Broadway-genie Gene Kelly (Singin’ in the Rain). Actrice Ghieslaine Guardiola lanceert zichzelf in haar jungle outfitje uit de bamboeplantenpak om vervolgens droog komisch de natuurlijke habitat en de kenmerken van het dier ‘danser’ te omschrijven. Wat volgt is een kakofonie aan melige sketches die doen denken aan de Dino Show van de NTR, maar in dit geval kant nog wal raken.

Klassiek ballet, cabaret, Surinaamse accenten, bubbling, tekenfilmscènes uit Inspector Gadget, alle laatjes worden opengetrokken. De rode draad van het verhaal die te lezen was op de flyer ontbreekt. Gelukkig zet ISH-danseres Raquel Tijsterman, die haar opleiding volgde aan de Nationale Balletacademie en die te zien was in So You Think You Can Dance, een paar knettergekke karakters neer. Wat het schrijnende gebrek aan regie enigszins verzacht.

Foto Vaders: Studio Breed