Gehaast komt de zakenman aangesneld. Hij strijkt zijn jasje glad, modelleert met de handen zijn haar en werpt een blik op zijn horloge. De bus zal zo wel komen. Hij krijgt gezelschap van een nerdy scholier. Met zijn te hoog opgetrokken broek, bretels en grote zwarte bril, komt hij zo uit een Amerikaanse highschoolserie gelopen. De mannelijke cast van Solid Ground Movement is compleet als de zwerver, die in het bushokje onder een laag kranten lag te slapen, ontwaakt.

Dan maken de vrouwen hun entree. Een serveerster haast zich om op tijd op haar werk te zijn. Twee stoere vrouwelijke gang members en een party girl hangen verveeld rond op het hofje. Dit is de plek waar het verhaal van City rhythm zich afspeelt. Het decor bestaat uit drie bordkartonnen huisjes en een bushokje, maar representeert heel doeltreffend een pleintje in de stad, zoals we dat allemaal kennen.

Ook de verhaallijn is eenvoudig: de personages komen op het hofje – vanuit ieders veilige leventje als zakenman, zwerver, serveerster, bendelid of nerd – in aanraking met andere levensstijlen. Door deze interactie verandert hun leven. De zakenman en de zwerver moeten in eerste instantie natuurlijk niets van elkaar weten, maar geleidelijk ontdekken ze dat ze toch niet zo veel verschillen en uiteindelijk blijkt dat er maar weinig hoeft te gebeuren om je leven rigoureus een andere wending te laten nemen. Ook de nerdy scholier en het feestende meisje zien hun levens veranderen.

Choreografen Alida Dors en Bryan Druiventak raken met hun jongerenvoorstelling (12+) City rhythm thema’s aan als groepsdruk, de economische crisis en eigen verantwoordelijkheid nemen in het leven, maar dit wordt niet echt uitgewerkt. De verhaallijn wordt voorgeschoteld als een fragment uit het leven, zonder eenduidige conclusie of moralistisch te worden.

Niet het verhaal maar de beweging staat centraal in City rhythm. De stad trekt je mee in haar ritme en hiphop vertelt hier ‘de waarheid’ over het leven. De dubstep knalt rauw de zaal in en ook de house en clubnummers weten de juiste energie te brengen. De dansstijlen, variërend van hiphop, house, modern en poppin’, overtuigen. Oprecht en vol enthousiasme storten de jonge dansers van hiphopschool Solid Ground Movement zich in hun personages. De interactie tussen de dansers zit boordevol energie en lol.

Het is intrigerend om te zien hoe enkele van de sterke uitgevoerde groepsdansen ontstaan. Ergens begint een danser met een beweging, die subtiel wordt overgenomen door een ander. Je knippert één keer met je ogen en ineens voeren alle zeven dansers dezelfde poppin’ move uit. Allemaal voegen zij hun eigen persoonlijkheid toe aan de choreografie, waardoor je ogen te kort komt om alles in je op te nemen. Niet alleen de stad trekt je mee in haar ritme, maar ook Solid Ground Movement neemt je mee in het ritme van haar gedanste waarheid.

(foto: Gersom Naarden)