Nieuws

 • John Malkovich naar Nederland 21/2/2017 - De Amerikaanse steracteur John Malkovich komt naar Nederland. In het Concertgebouw van Amsterdam (15 maart) en de Oosterpoort in Groningen (18 maart) speelt hij de muziektheatervoorstelling Just Call Me God – A Dictator’s Final Speech, die een week eerder in de onlangs geopende Elbphilharmonie in Hamburg in wereldpremière gaat.  Just Call Me God, een theaterstuk van de Oostenrijkse auteur Michael Sturminger, lees meer »
 • Holland Festival dreigt Groninger cabaretgroep met dwangsom 20/2/2017 - Het Holland Festival is boos op de Groningse cabaretgroep Vrouw Holland. Ter gelegenheid van haar twintigjarige bestaan organiseert Vrouw Holland een festival onder de naam Vrouw Holland Festival en die naam lijkt teveel op het gerenommeerde internationale podiumkunstenfestival in Amsterdam. Het Groningse MartiniPlaza, waar het cabaretfeestje op 10 maart aanstaande zal plaatsvinden, ontving een schrijven van het Holland lees meer »
 • Peter Brook en zijn Bouffes du Nord Brandhaarden 2018 19/2/2017 - Regisseur Peter Brook en het door hem opgerichte Théâtre des Bouffes du Nord staan centraal op Brandhaarden 2018. Dat maakte programmeur René van der Pluijm vandaag bekend op de slotdag van Brandstichter, het festival dat de Amsterdamse Stadsschouwburg afgewisseld met Brandhaarden organiseert. The Independent noemde Peter Brook onlangs nog ‘de grootste nog in leven zijnde lees meer »
 • Jakop Ahlboms ‘Horror’ naar West End 17/2/2017 - De voorstelling Horror van regisseur Jakop Ahlbom speelt dit voorjaar drie weken op het Londense West End. Horror stond in januari 2016 al twee avonden in ‘The Peacock Theatre’ in Londen tijdens het International Mime Festival. De ontvangst was toen zo enthousiast dat het theater de voorstelling opnieuw voor drie weken programmeert. Vorig jaar beloonde de Engels pers de voorstelling met lees meer »
 • René van Meurs en Servaes Nelissen in radioprogramma Theatermakers 16/2/2017 - Cabaretier René van Meurs en acteur Servaes Nelissen schuiven vanmiddag aan bij radioprogramma Theatermakers. Van Meurs vertelt meer over zijn voorstelling Even goede vrienden, die dit seizoen in reprise gaat. Nelissen komt langs om te praten over de voorstelling Potters Beesten van het gezelschap Swarte Kunst. Daarnaast zijn er telefonische interviews met Lotte Dunselman van lees meer »
 • Toekenningen Tweejarige subsidies AFK bekend 15/2/2017 - Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft vandaag de toekenningen van zijn Tweejarige subsidies bekend gemaakt. Er is geld voor onder meer Operafront (Lotte de Beer), Zonnehuis Muziektheater, Nineties Productions, Collectief Walden, circustheaterproducent TENT, Collectief Walden en dans- en performancefestival WhyNot. Van de 36 aanvragen heeft het fonds er dertien gehonoreerd. Onder meer De Hollanders, Touki Delphine, lees meer »
 • Toneelschrijver Ton Vorstenbosch overleden 15/2/2017 - In zijn woonplaats Amsterdam is toneelschrijver Ton Vorstenbosch (69) overleden. Vorstenbosch, die studeerde aan de regie-opleiding, debuteerde in 1974 met het stuk De Stok voor Centrum en schreef in de decennia daarna tientallen stukken. Bekend werd hij in de jaren tachtig toen hij samen met Guus Vleugel enkele scherpe satires op de Nederlandse burgerlijkheid schreef, lees meer »
 • Sidi Larbi Cherkaoui choreograaf van Beyoncé op Grammy Awards 13/2/2017 - De Vlaamse Sidi Larbi Cherkaoui is de choreograaf van Beyoncé’s optreden op de Grammy Award-uitreiking in Los Angeles afgelopen nacht. Het optreden van de zwangere Amerikaanse R&B-zangeres was een ode aan vrouwen en moederschap. De act werd ingeleid door Beyoncé’s haar eigen moeder Tina. Daarna toonde een in het goud geklede en gekroonde Beyoncé als een vruchtbaarheidsgodin haar zwangere buik lees meer »
 • De Hygiëna’s winnen Leids Cabaret Festival 12/2/2017 - Nee, de 39ste editie van het Leids Cabaret Festival zal niet de geschiedenis ingaan als de beste ooit. Het was de zware taak aan de jury om te beslissen wie zich tot winnaar mocht kronen. Met de keuze voor het Vlaamse trio De Hygiëna’s valt enigszins te leven, maar zaligmakend is het niet. Felix Heezemans lees meer »
 • Joop Mulder stopt bij Oerol 11/2/2017 - Joop Mulder, oprichter en creatief directeur van het Oerol Festival op Terschelling, neemt per direct afscheid van het festival. Hij gaat zich volledig richten op zijn andere project: Sense of Place, dat hij zes jaar geleden begon. Sense of Place is een verzamelnaam voor tal van cultuur-landschappelijke projecten die het verhaal van de Waddenkust vertellen. Door lees meer »
 • Hans Smit presenteert Radioprogramma Theatermakers 9/2/2017 - Vanmiddag presenteert Hans Smit het radioprogramma Theatermakers op Amsterdam FM. Smit (Opium, De Klassieken) spreekt Kiki Rosingh van Theater Frascati over het themaprogramma Enfants terribles. Kinderen nemen deze dagen het theater in de Nes over. Matthijs IJgosse van Moeremans & Sons is te gast vanwege de voorstelling Ik zie Spoken, een bewerking in de Crashtest lees meer »
 • ‘Dans! Denk!’ Must-read over Krisztina de Châtel 8/2/2017 - ‘Nog steeds kon ik er geen genoeg van krijgen om alleen al in dat draaien met de armen, waarmee voor mij toch alles was begonnen, af te tasten wat mogelijk was. […] Met daarbij aldoor die vraag als begeleiding, op het filosofische af: “Wat is dat, dans?” Alsof die vraag mijn muziek was.’ Als choreografe lees meer »
 • Democratie thema van jubileumeditie Holland Festival 8/2/2017 - Het thema van de zeventigste editie van het Holland Festival is ‘democratie’. Het jaarlijkse internationale podiumkunstenfestival programmeert tien voorstellingen waarin kunstenaars de kwesties van westerse democratische landen onderzoeken. Artistiek directeur Ruth MacKenzie benadrukte tijdens de programmapresentatie van het festival de relevantie van het thema. Ze benoemde het aantreden van Trump en de aankomende verkiezingen in zowel Duitsland, lees meer »
 • Five Easy Pieces geselecteerd voor Theatertreffen 7/2/2017 - De voorstelling Five Easy Pieces van Milo Rau en Campo is uitgekozen voor het Theatertreffen in Berlijn. De jury, die jaarlijks de tien beste voorstellingen uit het Duitse taalgebied selecteert, maakte vanmorgen haar keuze bekend. Ook Johan Simons is uitverkoren, dit jaar met de voorstelling Der Schimmelreiter die hij regisseerde bij het Thalia Theater in lees meer »
 • Frank Lammers regisseert PSV-musical 3/2/2017 - Acteur, regisseur en PSV-supporter Frank Lammers gaat een musical over voetbalclub PSV regisseren. De Geheimen van De Herdgang is opgebouwd rondom anekdotes voor en achter de schermen van PSV-trainingscomplex ‘De Herdgang’. De musical speelt op 1 en 2 september 2017 in het voetbalstadion van PSV. Lucas de Waard schrijft het script aan de hand van interviews lees meer »
 • Waut Koeken nieuwe intendant van Opera Zuid 3/2/2017 - De Raad van Toezicht van Opera Zuid benoemt Waut Koeken vandaag tot nieuwe intendant-bestuurder van Opera Zuid. Hij volgt Miranda van Kralingen op die in december na twaalfeneenhalf jaar afscheid nam van het operagezelschap.   Koeken (Wilrijk, 1975) studeerde enkele jaren kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent en filosofie aan de universiteit van Antwerpen. Daarna koos hij lees meer »
 • Festival De Oversteek lanceert theater- en danswerkplaats 2/2/2017 - Het Nijmeegse Festival De Oversteek lanceert een nieuw talentontwikkelingsproject voor jonge theater- en dansmakers, genaamd Atelier TAW.
 • Anne van Veen bij radioprogramma Theatermakers 2/2/2017 - Kleinkunstenares Anne van Veen is vanmiddag te gast in het radioprogramma Theatermakers op Amsterdam FM. Ze komt vertellen over haar nieuwe programma Boi, dat zaterdag in première gaat in het Compagnietheater. Ook Stadsschouwburgprogrammeur René van der Pluijm en Theaterkrant-hoofdredacteur Simon van den Berg komen langs. Van der Pluijm zal het programma van festival Brandstichter toelichten, lees meer »
 • Liefdevolle première van dansdocu De wereld van Wubbe op IFFR 1/2/2017 - Het Scapino Ballet Rotterdam vierde eerder dit seizoen het 70-jarig bestaan met de voorstelling TING!, een ambitieus multidisciplinair spektakel waarin dans, live muziek en circus in een bijzondere setting met elkaar verweven raakten. Van het maakproces van deze voorstelling, waarmee choreograaf Ed Wubbe tevens zijn 25ste jaar bij Scapino markeerde, maakte filmregisseur Jan Louter een lees meer »
 • Lisa Verbelen wint opmerkelijke prijs in Teheran 1/2/2017 - Met haar solovoorstelling ONE. heeft Lisa Verbelen de prijs voor ‘Best Sound’ gewonnen op het 35ste Fadjr International Theatre Festival in Teheran. De onderscheiding is opmerkelijk omdat het in Iran voor vrouwen verboden is alleen op een podium te zingen. In ONE. zingt BOG.-actrice Lisa Verbelen alleen een door haarzelf geschreven compositie, waarvan de partituur tegelijkertijd voor het lees meer »