Theatermaker John Leerdam gaat samen met De Balie in Amsterdam een aantal geëngageerde theatervoorstellingen maken. Hiermee willen zij gezamenlijk een nieuwe impuls geven aan het interculturele theater in Amsterdam, waar het faillissement van het MC Theater een behoorlijk gat in heeft geslagen.

De samenwerking start op 29 november met de eerste aflevering van een zesdelige theatersoap genaamd Snorder. Een wisselende cast met onder anderen Humberto Tan en een team van tekstschrijvers bestaande uit Jenny Mijnhijmer, Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Robert Vuijsje becommentariëren hierin de cultureel diverse, door migratie veranderende samenleving.

Leerdam: ‘Met mijn voorstellingen in De Balie richt ik me op de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.’ Ook op het programma staan de monoloog Saida van en met Paulette Smit en David Mamets toneeltekst Race, over de complexiteit van seksuele intimidatie in relatie tot kleur en ras, geregisseerd door Leerdam zelf. Alle voorstellingen worden in De Balie gespeeld.

Leerdam studeerde voor regisseur en dramadocent aan de Amsterdamse Theaterschool en volgde een Master in Fine Arts aan de Columbia University in New York. Van 1996 tot 2003 was hij directeur en artistiek leider van het Cosmic Theater, dat in 2009 met Made in da Shade fuseerde tot het MC Theater. Sinds 2005 is hij de stuwende kracht achter Stichting Julius Leeft, waar hij geënsceneerde muzikale theatrale readings over het onverwerkte verleden in het Nederlandse Koninkrijk maakt. Tot 2012 was hij tevens Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid.

De afgelopen jaren programmeerde De Balie vaker geëngageerde theatervoorstellingen, waaronder De dood van Theo van Gogh van Eddy
 Terstall, Breivik vs Wilders van Theodor Holman en Beatrix en de premiers met onder anderen Jeroen Spitzenberger en Huub Stapel.

Foto: De Balie