Het zomernummer van Theatermaker besteedt traditiegetrouw veel aandacht aan de festivals, van Holland Festival tot Boulevard en van ITs tot Julidans. Daarnaast is er een serie artikelen over gender. Spelen met seksuele identiteiten is van alle tijden in het theater, maar met name vanuit de performance art staat het onderwerp nu weer stevig op de agenda. Met bijdragen over Florentina Holzinger, Angels in America en Trajal Harrell.

Thibaud Delpeut
Sinds een jaar is de nieuwe artistiek leider van Theater Utrecht (voorheen De Utrechtse Spelen) bezig om nieuwe manier te vinden om een stadsgezelschap vorm te geven. Robbert van Heuven sprak hem tijdens de repetities van Stad der Blinden.

Michel van der Aa
De componist verlaat de concertzaal en maakte voor het Holland Festival een app, gebaseerd op de korte verhalen van Jorge Luis Borges.

Gender en de open samenleving
Martijn de Rijk doet een oproep om in het theater diversiteit en verwarring te vieren, maar wel met zorg.

Angels in America
Oostpool speelde dit voorjaar de derde Nederlandse productie van Tony Kushners meesterwerk. Marijn van der Jagt zag ze alledrie en buigt zich over de gender-bendende casting.

Post-disciplinaire kunst
Theater doet zich steeds vaker voor als spel, als wandeling of als gesprek. Nienke Scholts schetst in een essay de contouren van een kunstvorm die doelbewust voorbij de disciplines en zelfs voorbij de kunst beweegt.

En verder:
Jan Fabre, Pieter C. Scholten, De Schaduwploeg, Florentina Holzinger, kleine zalen in de knel en afscheidscolumns van Hans Kemna en Oscar Kocken.

Download Theatermaker (alleen voor abonnees) of koop hem bij:

Amersfoort: Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 / Amsterdam: Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16; International Theatre & Film Books, Leidseplein 26; Boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177; Island Bookstore, Westerstraat 15 / Antwerpen: De Groene Waterman, Wolstraat 7 / Arnhem: Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 / Haarlem: Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70 / Leeuwarden: De Lektuurhal, Over de Kelders 10 / Maastricht: Boekhandel de Tribune, Kapoenstraat 8 / Middelburg: De Drvkkerij, Markt 51 / Nijmegen: Tijdschriftenhandel A t/m Z, Bisschop Hamerstraat 10 / Rotterdam: Maas theater en dans, St. Jobsweg 3; Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25 / Utrecht: Broese Boekverkopers, Stadhuisbrug 5; Literaire Boekhandel, Lijnmarkt 17 / Zwolle: Waanders In de Broeren, Achter de Broeren 1-3.