Theatermaker gaat in december over de plek van de podiumkunsten in de samenleving. Gastredacteur Ellen Walraven stelde de vraag: waar is het theater? En de redactie boog zich over de vraag: wat betekent risico in de podiumkunsten? Zo beschrijft deze editie in het groot en in het klein de markt van de podiumkunsten.

Wat het theater zou kunnen zijn
‘Theater moet opnieuw bedenken wat het in deze tijd is of zou kunnen zijn,’ stelt essayist en voormalig filmfestivaldirecteur Rutger Wolfson. Hij roept op tot grootschalige transitie in de podiumkunsten. De kiemen daarvoor zijn gelegd door kunstenaars, maar de grote instituten moeten nu volgen.

50 jaar Tryater
Vijftig jaar theater in het Fries culmineert dit seizoen in de grootschalige voorstelling Grûn van Ira Judkovskaja. Sara van der Kooi ging op zoek naar de grassroots van het succes.

Hans-Thies Lehmann
In een lezing voor studenten uit Keulen fileert de bekende theaterwetenschapper het begrip ‘participatie’ in de kunst en in de politiek. Theatermaker brengt dit stuk voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Anneke Janssen
Interview met de afscheidnemende directeur van het Amsterdam Fringe Festival, over cultureel ondernemerschap en uitholling. ‘Hoe vaak kunstenaars door grotere instellingen wel niet gevraagd wordt om gratis of voor weinig hun werk te presenteren onder het motto dat het een kans is voor je netwerk of bereik of blabla. Ik vind dat schandalig’

En verder:
Statements over artistiek risico van Vincent Rietveld, Gable Roelofsen en Gerardjan Rijnders; een ongevraagde monoloog voor Halina Reijn van Willem de Wolf; nieuw gereedschap voor marketinganalyse; en een uitgebreide in memoriam van Loek Zonneveld over Peter Oosthoek.

Download Theatermaker (alleen voor abonnees), koop hem los, of neem een abonnement!