De Dioraphte Stimuleringsprijs 2014 is op 29 maart tijdens Festival Cement in ’s-Hertogenbosch uitgereikt aan TAAT. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfenzeventighonderd euro voor de verwezenlijking van een nieuw project, een speelplek op Festival Cement 2015 en een presentatiemoment op het aankomende Festival Boulevard.

TAAT (theatre as architecture architecture as theatre) bestaat uit theatermaker Gert-Jan Stam en architect Breg Horemans. Ze wonnen de stimuleringsprijs met het projectplan voor Khor II, een interactieve theaterinstallatie in de vorm van een bouwpakket, dat het publiek zelf kan opbouwen en vervolgens kan spelen. Eenmaal gebouwd kan het publiek het stuk constant opnieuw herinterpreteren en draagt het zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de installatie.

De jury noemt de plannen spannend en innovatief. Ze kwalificeert het project zowel als een kunstwerk als een sociaal experiment. ‘We zijn heel benieuwd hoe dit sterke concept in een reële gebeurtenis verandert en of het lukt om het initiatief van mensen die geen toeschouwer zijn goed te mobiliseren.’ De jury bestond uit Kristof Blom (Campo Gent), Marijke Schermer (Oostblok Amsterdam) en Rudi Kamminga (Grand Theatre Groningen).

Gert-Jan Stam en Breg Horemans richtten in 2012 het discipline-overschrijdende gezelschap TAAT op. In zijn projecten gaat TAAT uit van de principes van het DIY-theater (do it yourself-theater), waarbij architectuur en theater elkaar versterken en het onderscheid tussen toeschouwer en acteur zo veel mogelijk verdwijnt.

Uit de ruim zestig inzendingen voor de prijs koos de jury acht theatermakers die tijdens het slotweekend van Festival Cement hun concept in de Verkadefabriek konden pitchen. De jury koos diezelfde dag de winnaar. Eerdere winnaars van de Dioraphte Stimuleringsprijs waren Emke Idema, Lisa Verbelen, Anna van der Kruis, Kyoko Scholiers en Ruth Bequart, Arno Schuitemaker en Leen Braspenning. Stichting Dioraphte steunt kwalitatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik. Met deze jaarlijkse prijs hoopt de stichting jonge theatermakers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Foto: TAAT – Khor II