Het Schouwburgplein in Rotterdam is onderhevig aan een grootschalig duurzaamheidsproject. Op initiatief van de Rotterdamse Schouwburg streven alle lokale bewoners en organisaties er gezamenlijk naar om in 2030 honderd procent klimaatneutraal te zijn. 

Dat houdt in dat het functioneren van alle betrokken partijen, waaronder behalve de schouwburg ook De Doelen, de Pathé-bioscoop, alle horeca en de omwonenden, geen CO2-uitstoot mag veroorzaken. Al in 2020 willen de ondertekenaars 40 procent klimaatneutraal zijn.

Op 28 april jl. tekenden de Rotterdamse Schouwburg, gemeente Rotterdam, Arcadis, Dura Vermeer, Eneco, Imtech Building Services, TNO en Vereniging Verenigd Schouwburgplein een intentieverklaring. Het project is tevens de start van de alliantie ‘7 Square Endeavour’, waarin het Schouwburgplein samenwerkt met zes andere wereldpleinen waaraan een theater ligt.

Al in 2009 bracht de Rotterdamse Schouwburg de ambitie naar buiten om de ‘groenste’ schouwburg van Nederland te worden. In 2010 tekenden onder andere het Luxor, Theater Zuidplein, de Rotterdamse Schouwburg en de gemeente het convenant Duurzaam Theater Rotterdam, met als doel in 2025 vijftig procent minder CO2-emissie te bereiken ten opzichte van een nulmeting in het najaar van 2009.

De verschillende maatregelen die de Rotterdamse Schouwburg onderzocht, zoals zonnepanelen op het dak, bleken onvoldoende om de uitstoot van het theater te compenseren, zegt programmeur Tom Helmer. ‘Daarom zijn we het groter gaan zoeken en hebben we allianties gesloten met alle onwonenden.’

De schouwburg koppelt de start van de actie aan het tweedaags evenement Na ons de Zondvloed? op 28 en 29 april. Op woensdagavond 29 april gaat Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, in gesprek met interviewer Lex Bohlmeijer na afloop van de voorstelling Unser Dorf soll schöner werden die Wunderbaum met Johan Simons bij de Münchner Kammerspiele maakte.

Artist impression: Robbert Huffenreuter