Hernán Schvartzman (1980), muzikaal leider van opera- en muziektheatergezelschap Opera2Day uit Den Haag, is door de Argentijnse Associatie van Muziekcritici genomineerd als Argentijns dirigent van het jaar. De andere twee kandidaten zijn dirigenten Daniel Barenboim en Carlos Vieu.

Schvartzman is onder meer genomineerd vanwege zijn uitvoering van Cherubini’s opera Médée in Buenos Aires, een productie van Juventus Lyrica. Deze productie werd bovendien genomineerd als ‘scenische productie van het jaar’. Schvartzman dirigeerde Médée de afgelopen twee seizoenen in Nederland bij Opera2Day. 

In de Argentijnse Associatie van Muziekcritici zijn alle belangrijke muziekcritici van Argentinië verenigd. Jaarlijks bekronen zij musici, ensembles en producties. De winnaars worden op 17 april 2015 bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking, die traditioneel in het parlement van Buenos Aires plaatsvindt. 

Schvartzman, geboren in Argentinië en woonachtig in Nederland, was in 2007 betrokken bij de oprichting van Opera2Day. In Argentinië dirigeerde hij een reeks opera-uitvoeringen en is hij de belangrijkste muzikaal adviseur van het Ministerie van Cultuur voor het Centro Cultural Nestor Kirchner, het nieuw te openen concertgebouw van Buenos Aires dat met zes concertzalen het grootste concertgebouw van Latijns-Amerika zal worden.

Foto: Dayna Casey