Decor- en kostuumontwerper, regisseur en docent Johan Greter is op vrijdag 31 mei te Amsterdam overleden, aan de gevolgen van een val van de trap in zijn huis.  

Jacob (Johan) Greter (23 april 1927-31 mei 2013) speelde als volontair bij Albert Van Dalsum, Johan Defresne en Joost Sternheim en legde zich vervolgens toe op het ontwerpen van decors en kostuums. Hij richtte in Amsterdam een kostuumatelier op en ging als ontwerper en adviseur bij Toneelgroep Theater werken.

In 1956/57 hield hij zich met regie bezig aan de Universiteit van Yale en de Actors’ Studio in New York, waarna veel regies volgden bij het studententoneel en gezelschappen als Theater, het Nieuw Rotterdams Toneel en de Nederlandse Comedie. In samenwerking met Huib de Vries regisseerde hij ook enkele dramaproducties voor de televisie. In 1970 kreeg hij, samen met Kees van Iersel, de leiding van Toneelgroep Studio en ging hij doceren aan de Theaterschool. Hij was de leermeester van Judith Herzberg en heeft een groot deel van de opleiding van vele Nederlandse acteurs aan de Toneelschool van Amsterdam verzorgd.

Foto: Particam Pictures/MAI