Theater De Lawei in Drachten krijgt 3,725 miljoen euro subsidie van de gemeente Smallingerland om de extra kosten van de vertraagde verbouwing te ondersteunen. Op 9 september jl. maakt het theater bekend de overeenkomst met aannemer Van Norel, verantwoordelijk voor de verbouwing, te ontbinden, omdat deze zich niet aan gemaakte afspraken hield en de gestelde termijn voor oplevering niet zou halen. Om de programmering op te vangen heeft De Lawei nu een tijdelijke theatertent gebouwd.

Theater De Lawei wordt sinds 2013 verbouwd en is sinds april 2014 volledig gesloten. Volgens planning had het verbouwde theater op 1 oktober jl. moeten worden geopend. De Lawei constateerde echter verschillende gebreken aan de verbouwing, onder andere op het gebied van brandwerendheid en akoestiek. Hierdoor kon zowel de kwaliteit van het gebouw als de veiligheid niet worden gegarandeerd. De aannemer bleek niet in staat de problemen tijdig op te lossen, ondanks verschillende pogingen om het scenario van ontbinding af te wenden. 

De extra subsidie van de gemeente kon niet op bijval van elke partij rekenen. Volgens de Friese partij FNP is het geld te snel en op basis van eenzijdige informatie toegekend. De FNP wilde de toekenning van de extra subsidie uitstellen tot er meer evenwichtige informatie over het conflict tussen Van Norel en Theater De Lawei bekend zou zijn, maar vond hiervoor geen meerderheid.

De verwarmde theatertent met de naam De Witte Lawei staat op de Wuitenwei, waar ook het tijdelijk kantoor is gehuisvest, en biedt plaats aan zevenhonderd man. Onder andere Playground van Wëreldbänd, Feet don’t fail me now van Rhythmic Circus, de musical Bootleg ABBA en Back to basic van NUHR worden hier gespeeld. Andere voorstellingen vinden doorgang op diverse locaties in Drachten, waaronder Kerkgebouw De Fontein. Hoewel Theater De Lawei pas in januari 2015 volledig zal zijn verbouwd, streeft de directie er naar om al in december 2014 de grote zaal, de nieuwe Rutger Hauerzaal voor film en de grote foyer in gebruik te nemen.

Inmiddels heeft de rechter vonnis gewezen en De Lawei opgedragen 2,3 miljoen euro te betalen aan de aannemer, plus een bankgarantie van 400.000 euro af te geven voor eventuele nakomende rekeningen. Wanneer De Lawei hieraan heeft voldaan, moet Van Norel het bouwterrein binnen 24 uur vrijgeven, op straffe van 10.000 euro boete per dag bij niet nakoming hiervan.

Foto De Witte Lawei: Maurice Hamming