De dansprijzen van Stichting Dansersfonds ’79 gaan dit jaar naar Ted Brandsen (Het Nationale Ballet), Imre van Opstal (Nederlands Dans Theater) en Wendeline Wijkstra (Het Nationale Ballet). De prijzen worden uitgereikt door Han Ebbelaar en Alexandra Radius.

De Prijs van Verdienste 2014 is toegekend aan Ted Brandsen. Brandsen is sinds 2003 artistiek leider van Het Nationale Ballet. De jury prees hem om zijn zakelijke inzicht, maar vooral om ‘het bepalen van de kleur, de sfeer, de passie en de wil – nee – de noodzaak – om “buitenstaanders” te enthousiasmeren voor en het laten delen in de magie van de danskunst.’

De twee Aanmoedigingsprijzen gaan naar Imre van Opstal en Wendeline Wijkstra. Van Opstal, danseres bij het Nederlands Dans Theater, ontvangt de prijs niet alleen vanwege haar danstalent, maar voornamelijk vanwege de mentale kracht die zij bezit. Ook Wijkstra, danseres bij Het Nationale Ballet, werd naast haar danstalent geprezen voor haar optreden als ambassadrice voor de (klassieke) danskunst.

De prijzen worden op 16 september 2014 uitgereikt in het kantoor van Theodoor Gilissen Bankiers in Amsterdam. Aan de prijzen zit een bedrag verbonden van respectievelijk anderhalf tot tweeënhalf duizend euro.

(foto: Wendeline Wijkstra door Suzanne Blanchard)