Demissionair minister van financien Jan Kees de Jager wil de btw-verlaging van 19 procent naar 6 procent op de podiumkunsten het liefst op 1 juli al invoeren. Hij wil voor deze verlaging een uitzondering maken met het oog op het nieuwe seizoen. ‘Als het parlement dit voorstel tijdig behandelt, kunnen de podiumkunsten deze verlaging verwerken in hun prijzen voor het seizoen 2012-2013.’

Op het niet verhogen van de btw op de podiumkunsten is indertijd van verschillende kanten aangedrongen, zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde instellingen vreesden dat deze verhoging zou leiden tot het teruglopen van de bezoekersaantallen. Maar ook persoonlijke oproepen van Joop van den Ende en Erwin van Lambaart aan Mark Rutte mochten niet baten. Nu die verhoging wordt teruggedraaid, is Van den Ende ‘ongelooflijk dankbaar’. En ook Van Lambaart heeft zich als voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten tevreden betoond met deze positieve ontwikkeling voor met name de commerciële theatersector.

Melle Daamen en Jan Zoet, respectievelijk directeur van de Amsterdamse en de Rotterdamse schouwburg, overwegen om de toegansprijzen op het niveau te houden waarop ze na de btw-verhoging zijn terechtgekomen. Bij beide schouwburgen heeft de prijsverhoging niet geleid tot vermindering van het aantal bezoekers. Daarom gebruiken zij deze ‘meevaller’ liever om de verwachte bezuinigingen op de subsidie voor 2013-2016 te compenseren.

Voor de podiumkunsten wordt het nu ook van belang om invloed uit te oefenen op de cultuurparagrafen van de verkiezingsprogramma’s die de politieke partijen met het oog op de verkiezingen op 12 september gaan schrijven. Het terugdraaien van de btw-verhoging is een sympathiek gebaar maar laat de bezuiniging van 200 miljoen euro en het snijden in de structuur van podiumkunsten voorshands ongemoeid. GroenLinks heeft al laten weten ook op die bezuiniging te willen terugkomen.